4 redenen waarom je nooit een ‘exotisch’ dier zou moeten kopen

Geplaatst op door Debra Wolford

In Nederland worden er ruim 650.000 reptielen en 4 miljoen zangvogels en papegaaien gehouden als gezelschapsdier. Mensen die ‘exotische’ dieren zoals schildpadden, slangen, hagedissen, papegaaien of apen kopen, in dierenwinkels, op veilingen of online, realiseren zich vaak niet hoe slecht het is voor deze dieren om bij ons thuis te worden gehouden.

Lees verder om erachter te komen waarom we de handel in exotische dieren niet zouden moeten ondersteunen:

1. Exotische dieren worden uit hun natuurlijke habitat gehaald

Sommige dieren in de exotische-huisdierenhandel worden in gevangenschap gefokt, maar anderen worden door stropers uit hun natuurlijke habitat gehaald. Ze kunnen over enorme afstanden worden vervoerd om aan de andere kant van de wereld te worden verkocht, en ze hebben vaak geen eten, geen ruimte om zich vrij te bewegen en onvoldoende beschutting tijdens deze slopende reizen. Maar liefst vier op de vijf van deze dieren sterven tijdens het transport of binnen een jaar daarna.

2. Zoals alle levende wezens lijden ze in gevangenschap

Exotische dieren lijden fysiek en psychisch als ze in gevangenschap worden gehouden. Zelfs de grootste, meest ‘verrijkte’ tanks kunnen hun eigen omgevingen niet repliceren. Bijna niemand heeft de ruimte en kennis die nodig is om tegemoet te komen aan de complexe behoeften van deze dieren. Babyschildpadden – die leren communiceren van hun moeders en de meeste tijd met hen doorbrengen – kunnen last krijgen van eenzaamheid en andere psychische problemen wanneer ze bij hun familie worden weggehaald. Tijdens een onderzoek van PETA US over een reptielenfokker zagen ooggetuigen dat wateragamen met hun snuiten tegen de zijkanten van hun verblijven wreven – een gedrag dat aangeeft dat de krappe leefomstandigheden bij hen extreme stress veroorzaakten.

3. Veel dieren ontsnappen of worden wreed gedumpt

Veel exotische dieren, zoals slangen, ontsnappen uit hun verblijven en kunnen het nietsvermoedende publiek in gevaar brengen. Er zijn het afgelopen jaar meerdere incidenten geweest in Nederland waarbij slangen zijn onstnapt en later weer zijn gevangen, waaronder een rattenslang die op de dansvloer werd gevonden tijdens een feestje in de Westergasfabriek in Amsterdam.

4. Ze kunnen invasief worden

Ontsnapte exotische ‘huisdieren’ die niet worden gevangen en erin slagen om te overleven, kunnen zich gaan voortplanten en de soort vestigen in een gebied waar die van oorsprong niet voorkomt en ‘invasief’ worden. Wasbeerhonden zijn bijvoorbeeld afkomstig uit Oost-Azië maar komen nu ook voor in Nederland. Ze vormen een bedreiging voor de inheemse flora en fauna en dragen een parasiet die schadelijk kan zijn voor de menselijke gezondheid. In de Amerikaanse staat Florida hebben ontsnapte exotische dieren – van Birmese pythons en groene leguanen tot blauw-, doodshoofd- en resusapen – zich geacclimatiseerd en voortgeplant.

Wat je kunt doen

Koop alsjeblieft nooit exotische dieren bij fokkers of dierenwinkels en vertel je vrienden en familie over de immense wreedheid van de handel in exotische dieren.