Jaar van het varken: 5 redenen waarom het leven van varkens niet van geluk is vervuld

Geplaatst op door Debra Wolford

Of ze nu op gruwelijke wijze worden afgeslacht voor de vlees- en leerindustrie of wreed gefokt worden als ‘huisdieren’ en uitgebuit voor amusement, honderden miljoenen varkens worden elk jaar met afschuwelijke mishandeling geconfronteerd. Laten we aan het begin van het Chinese jaar van het varken even de tijd nemen om na te denken over het immense leed dat deze hoogst intelligente dieren ondergaan.

1. Ze worden geslacht voor voedsel.

Op Nederlandse veehouderijen worden varkens meestal in krappe schuren gehouden, waar hun de kans wordt ontzegd om datgene te doen dat natuurlijk voor ze is. Door de frustratie en de stress van extreme opsluiting kunnen ze agressief gedrag vertonen, zoals staartbijten, dus hakken arbeiders routinematig hun staarten af en slijpen ze de gevoelige uiteinden van hun tanden, vaak zonder pijnstillers. De meeste varkens worden ondersteboven opgehangen en hun kelen worden doorgesneden wanneer ze slechts 5 of 6 maanden oud zijn. Sommigen worden levend per veerboot geëxporteerd, vaak bij extreme temperaturen en zonder toegang tot voedsel, water of veterinaire zorg, en veel van deze dieren worden doodziek of sterven onderweg.

2. Ze worden mishandeld in dierproeven.

In laboratoria worden varkens op dezelfde barbaarse manier behandeld als op veehouderijen en in slachthuizen. Bij degenen die in experimenten worden gebruikt, kunnen aandoeningen zoals diabetes en depressies opgewekt worden, of ze worden verminkt om wondgenezing of technieken voor plastische chirurgie te testen. Ze worden zelfs gebruikt voor gruwelijke militaire traumatests waarbij ze herhaaldelijk worden neergeschoten met pistolen of worden onderworpen aan ernstige wonden door explosies.

3. Ze worden uitgebuit voor amusement.

In het Verenigd Koninkrijk worden varkens soms gedwongen deel te nemen aan wedstrijden, meestal tijdens zomerfeesten en soortgelijke evenementen. De zeer intelligente, gevoelige dieren raken ernstig gestrest terwijl ze van de ene plaats naar de andere worden gesleept en worden gedwongen om te rennen bij hoge temperaturen langs luidruchtige massa’s toeschouwers.

In de VS worden ze gekweld voor varkensworstelen, een barbaarse activiteit waarbij groepen mensen doodsbange varkens achtervolgen, vastpakken, tackelen en verslepen voordat ze in tonnen of banden worden geramd. Hun ‘beloning’ voor het overleven van deze mishandeling is vaak een reis naar het slachthuis.

4. Ze worden wreed gefokt voor de huisdierenhandel.

Varkens zijn slimmer dan elk ander gedomesticeerd dier – dierenexperts vinden ze zelfs makkelijker te trainen dan honden en katten. Maar het fokken van ‘micro’-, ‘teacup’-, of ‘mini’-varkens als ‘huisdier’ is wreed. Fokkers koppelen meestal zeer jonge biggen en dwingen hen om te paren. Wanneer hun worp wordt geboren, wordt potentiële kopers vervolgens voorgehouden dat de ouders volwassen zijn.

De leefomstandigheden in een huis voor mensen zijn ver verwijderd van de natuurlijke omgeving van varkens, en wanneer ze groter worden dan verwacht, kan het moeilijk zijn om aan hun behoeften te voldoen. Daardoor worden elk jaar duizenden varkens achterlaten, verwaarloosd, overgedragen aan asielen, en geëuthanaseerd.

5. Ze worden gedood en gevild voor leer.

Aangezien leer een lucratief bijproduct is van de vleesindustrie, ondergaan varkens alle verschrikkingen van de intensieve veehouderij voordat ze worden gedood om ‘varkensleer’ of ‘varkenssuède’ te produceren voor kleding, schoenen en andere artikelen. Ze worden geconfronteerd met intensieve opsluiting in smerige kooien of hokken, castratie zonder pijnverlichting, chronische infecties en ziekten veroorzaakt door extreme overbezetting en een angstaanjagende reis naar het slachthuis.

Bovendien is leer een van de meest milieuonvriendelijke materialen omdat dierenhuiden moeten worden behandeld met een hele reeks chemicaliën, waarvan er vele giftig zijn, om te voorkomen dat ze ontbinden.

© Jo-Anne McArthur / We Animals

Wat je kunt doen om varkens te helpen:

Weiger ze te eten – en word vegan. Vraag ons gratis vegan startpakket aan boordevol recepten, tips en advies, inclusief informatie over plantaardige voeding en ideeën voor snelle en smakelijke vegan maaltijden.


Weiger om leer en andere dierlijke materialen te kopen. Kies in plaats daarvan voor vegan alternatieven, die veel beter zijn voor dieren en voor de planeet.


Ga niet naar varkensraces en als ze ziet dat er zo’n evenement bij jou in de buurt plaats zal vinden, neem dan schriftelijk of via sociale media contact op met de organisator of schrijf je gemeenteraad om uit te leggen waarom de race moet worden afgelast.


Koop nooit een varken bij een fokker.


Steun het werk van PETA voor dieren door een speciale bijdrage te doen voor het Chinese Nieuwjaar. Je bijdrage van vandaag zal ons helpen mededogen te bevorderen voor varkens en de miljoenen andere dieren die op dit moment worden uitgebuit, mishandeld en gedood.