De leerindustrie

Terwijl de meeste mensen er niet aan moeten denken om echt bont te dragen, is leer net zo goed afkomstig van dieren die op wrede wijze gedood werden voor hun huid. Voordat ze in riemen en tassen worden veranderd, moeten de meeste dieren de verschrikkingen van de vee-industrie doorstaan – waaronder de intensieve opsluiting in smerige kooien of hokken, chronische infecties en ziektes die worden veroorzaakt door overvolle leefomstandigheden, en een angstaanjagende reis naar het slachthuis. Ieder jaar worden er wereldwijd meer dan 1 miljard dieren op wrede wijze gedood voor de leerhandel, van koeien en kalfjes tot paarden, lammetjes, geiten, varkens – en zelfs honden en katten. Wanneer u leer draagt, is er geen gemakkelijk manier om te achterhalen wiens huid u draagt.

Een wereldwijde moordenaar

Leather Infographics

Onderzoeken naar de leerindustrie in China en India – twee van de top drie leerproducerende landen in de wereld – hebben verschrikkelijke wreedheden onthuld. Het overgrote deel van ’s werelds leer komt uit China, waar, ondanks jarenlange campagnevoering door dierenbeschermingsorganisaties, geen straffen bestaan op het mishandelen van dieren in de huidenindustrie. Naast de koeien, schapen en andere dieren die gedood worden voor China’s leerhandel, worden naar schatting ook 2 miljoen katten en honden ieder jaar voor hun huid gedood.

Honden levend gevild

Een ooggetuigenverslag door PETA Azië onthulde wat er plaatsvindt in hondenslachthuizen in Oost-China. Videobeelden die werden vastgelegd door een onderzoeker laten zien hoe de ene doodsbange hond na de andere hardhandig wordt vastgegrepen met een metalen grijptang en vervolgens met een houten knuppel op het hoofd geslagen wordt. Sommige honden raken bewusteloos, terwijl anderen het uitschreeuwen van de pijn en in doodsangst rondkronkelen met ernstig hoofdletsel. Sommigen proberen uit alle macht adem te halen, nadat hun keel is doorgesneden. Uiteindelijk wordt de huid van hun lichaam getrokken. De onderzoeker van PETA Azië zag zelfs hoe medewerkers de huid afrukten van honden die nog in leven waren.

Honden die aan de beurt zijn om te worden geslacht, kunnen horen, zien en ruiken wat er hen te wachten staat. Velen zijn zo bang, dat ze wanhopig op elkaar klimmen, op zoek naar een manier om te ontsnappen.

Een werknemer van het slachthuis vertelde de PETA Azië onderzoeker dat dit ene slachthuis tot wel 200 honden per dag dood. Toen de video werd gefilmd, waren er maar liefst 300 levende honden in het slachthuis aanwezig. De onderzoeker van PETA Azië legde vast dat hondenhuid werd omgezet in dameshandschoenen, herenwerkhandschoenen, schoenen, riemen, jasopzetstukken en andere producten die wereldwijd geëxporteerd worden. Geen enkel bedrijf zal ooit adverteren dat hun handschoenen en riemen gemaakt zijn van hondenhuid. Een eigenaar van een verwerkingsbedrijf vertelde de PETA Azië onderzoeker dat het bedrijf haar producten als lamshuid bestempeld. Als u leer koopt, dan is het, behalve met het afnemen van een DNA test, bijna onmogelijk om te achterhalen wat – of beter gezegd wie – u draagt.

‘Heilige koeien’ geslacht in India

Hoewel koeien India’s heiligste dieren zijn, worden ze routinematig gedood voor hun huid in deze wrede en corrupte handel. Aangezien het in de meeste Indiase staten strafbaar is om jonge, gezonde koeien te doden, worden sommigen vergiftigd en opzettelijk kreupel gemaakt zodat ze ‘rijp’ voor de slacht verklaard kunnen worden.

Veel koeien worden genadeloos geslagen tijdens ‘dodenmarsen’ die honderden kilometers bestrijken. Als dieren bezwijken van de honger, uitputting, verwonding en ellende, dwingen begeleiders hen om door te lopen door hun staart te breken of door tabak, chilipeper of zout in hun ogen te wrijven. Anderen worden in vrachtwagens geladen en illegaal over staatsgrenzen vervoerd in zulke grote aantallen, dat hun botten breken. Wanneer de vrachtwagens hun weg maken over hobbelige onverharde wegen, vallen sommige koeien bovenop elkaar en worden gespietst door de hoorns van andere koeien of stikken. Velen sterven, nog voordat ze het slachthuis bereiken.

Eenmaal aangekomen bij het slachthuis, binden werknemers hun poten samen en gooien hen op de smerige en bebloede vloer. Hun ogen puilen uit van angst als ze zien hoe hun metgezellen recht onder hun neus met botte messen geslacht worden. Soms worden de poten van koeien afgehakt terwijl ze nog bij bewustzijn zijn, en sommigen moeten de ondraaglijke pijn doorstaan van levend gevild worden.

Wreedheid dichter bij huis

Omdat huiden het meest waardevolle en belangrijke bijproduct van de vleesindustrie zijn, levert u met het kopen van leer een directe bijdrage aan de vee-industrie en slachthuizen – en alle wreedheid die daarmee gepaard gaat. Dieren die opgroeien in vieze, overbevolkte fokkerijen, worden vaak opgesloten en ontzien van alles dat natuurlijk voor hen is, zoals het zoeken naar eten en het opvoeden van hun kroost. Velen ondervinden pijnlijke verminkingen, inclusief het knippen van de staart, het verwijderen van testikels, het afvijlen van tanden, het onthoornen en het kappen van de snavel. Vrouwelijke dieren worden herhaaldelijk bevrucht door kunstmatige inseminatie en hun doodsbange baby’s worden vlak na de geboorte bij hen weggehaald. In het slachthuis worden bij sommige koeien, varkens, kippen en schapen de keel doorgesneden, terwijl ze nog bij bewustzijn zijn en in staat zijn om pijn te voelen.

Gifstoffen afkomstig van leerlooierijen

Net als bont, wordt leer volgespoten met giftige chemicaliën om te voorkomen dat het ontbindt in de kledingkast van de consument. Mineraalzouten, formaldehyde, koolteer derivaten, op cyanide gebaseerde kleurstoffen en andere gevaarlijke stoffen worden routinematig gebruikt tijdens het looiproces. Afvalwater en vast afval (zoals huiden) van leerlooierijen worden vaak eenvoudig gedumpt in rivieren of op rivieroevers of nabijgelegen velden, wat leidt tot water- en bodemverontreiniging. Het Blacksmith Institute, een stichting die zich inzet om vervuiling te verminderen in ontwikkelingslanden, heeft leerlooierijen in 2012 toegevoegd op de lijst van ’s werelds top 10 giftige industrieën.

Omdat de productie van leer zo onveilig is, hebben de meeste Europese landen en de Verenigde Staten het een halt toegeroepen en is de productie naar het buitenland verplaatst – waardoor de gezondheid van mensen in andere delen van de wereld in gevaar wordt gebracht, zodat mensen in het Westen leren handschoenen en schoenen kunnen blijven dragen.

PETA Duitsland onderzocht de groeiende leerhandel in Dhaka, Bangladesh. Zij bezochten de armoedige woonwijk Hazaribagh in Dhaka, waar 15.000 arbeiders – sommigen slechts tien jaar oud – zwoegen in meer dan 200 leerlooierijen. Werknemers staan met blote voeten in het giftige chroom afvalwater en werken met zuren en bleekmiddelen die chronische huidziekten en zelfs kanker kunnen veroorzaken. Zelfs al krijgen werknemers goedkope rubberen laarzen om te dragen, vaak zijn ze niet uitgerust met gezichtsmaskers of veiligheidsbrillen om hen te beschermen tegen de dampen die ernstige ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. Sommige werknemers verliezen vingers bij de transportbanden. Maar liefst 90 procent van de leerlooierijwerknemers die hier werkzaam zijn, sterven nog voordat ze 50 jaar oud zijn.

Uit onderzoek dat werd uitgevoerd in het Indiase Kanpur bleek dat ook daar leerlooierijwerknemers een hoog sterftecijfer tegemoet gaan, voornamelijk door ademhalingsaandoeningen als gevolg van blootstelling aan chroom. Chroom is een van de meest gebruikte – en gevaarlijke – chemicaliën in het looiproces en het produceert een giftig chemisch bijproduct genaamd zeswaardig chroom, een welbekend menselijk carcinogeen. Verschillende studies hebben het verband vastgesteld tussen het gebruik van chroom in leerlooierijen en sinus- en longkanker. Studies van leerlooierijwerknemers in Zweden en Italië, vonden het risico op kanker “tussen de 20% en 50% hoger dan verwacht”.

Deze chemicaliën verdwijnen niet zomaar. Proeven door consumenttijdschriften en het waarschuwingssysteem RAPEX van de Europese Unie onthullen regelmatig gevaarlijke concentraties van zeswaardig chroom – wat ook de huid kan aantasten en kan leiden tot aandoeningen zoals eczeem – in leren schoenen, jassen en handschoenen. Gemiddeld is een derde van alle leerproducten die getest worden, besmet.

Het verborgen leven van koeien

Koeien zijn individuen met verschillende persoonlijkheden. Sommigen zijn moedig en avontuurlijk; anderen zijn verlegen en timide. Het zijn intelligente, nieuwsgierige dieren die sociale hiërarchieën vormen, meer dan honderd verschillende leden van hun kudde kunnen herkennen, beste vrienden en klieken hebben en zelf wrok houden tegen andere koeien die hen slecht behandeld hebben.

Deze zachtaardige reuzen rouwen wanneer een dierbare overlijdt of wanneer ze van elkaar gescheiden worden, en hun ogen tranen door het verlies. De band tussen moeder en kalf is bijzonder sterk en er zijn talloze meldingen van moederkoeien die verwoed loeien en naar hun baby’s zoeken, nadat de kalfjes van hen zijn weggehaald en verkocht worden aan kalfsvlees- of rundvleesboerderijen.

Wat u kunt doen

Kies altijd voor diervriendelijke mode. Van Beyond Skin tot Stella McCartney, een groeiend aantal top modeontwerpers, modezaken en online retailers bieden nu schoenen, jassen, handtassen, portemonnees, iPhone hoesjes en nog veel meer aan van veganistische leer of micro-suède of andere materialen van hoge kwaliteit die geen kwaad doen aan dieren of het milieu.