Sir Roger Moore: De man met een gouden hart

Geplaatst op door PETA Nederland

Sir Roger Moore is helaas overleden. De jarenlange PETA-supporter stond wellicht het meest bekend om zijn minzame vertolking van James Bond, maar wij zijn er van overtuigd dat zijn grootste prestaties, zijn acties namens de dieren waren. Hij nam verschillende doelen onder zijn hoede, van het vechten voor dieren die mishandeld worden in het circus tot het helpen van vogels die worden gemarteld voor foie gras.

© StarMax Inc.

Sir Roger was nergens bang voor wanneer hij over wreedheid naar dieren praatte:

’Sport’ jacht is een ziekte, een perversie en een gevaar, en zou zo ook moeten worden erkend. Mensen die hun ‘amusement’ uit het jagen en doden van weerloze dieren halen, kunnen enkel lijden aan een mentale aandoening.

Maar hij was ook een bescheiden en gulle man. Hij betaalde voor een reclamecampagne waarin het Britse warenhuis Selfridges werd aangespoord om te stoppen met de verkoop van foie gras (en de keten stopte ook met de verkoop!), sprak een video in over het gruwelijke product die door duizenden mensen werd bekeken. Hij heeft altijd benadrukt dat hij geen diners zou bijwonen wanneer er, zoals hij dat noemde, “marteling in een blikje”, op het menu stond. En wanneer hij uit eten ging en foie gras op een menu zag staan, maakte hij er een punt van om persoonlijk met de chef de kwestie te bespreken – en als het op het menu bleef staan, kwam hij niet terug.

Toen Sir Roger te weten kwam dat een orka genaamd Morgan uit het wild werd meegenomen en in een tank werd geplaatst zei hij: “Het is duidelijk voor iedereen die een stel hersenen heeft en een dosis compassie dat zeedierparken niets meer zijn dan betonnen gevangenissen die gevangen zeedieren ontzettend veel leed aandoen.”

De stoutmoedige woordvoerder kwam zelfs in actie tegen de Britse Queens Guard, waarbij hij de Engelse regering opriep om de hoeden van berenhuid van soldaten te vervangen door synthetische alternatieven.

Meer recentelijk sloot hij zich aan bij PETA UK in het vechten voor tijgers en leeuwen, waarbij hij een emotioneel artikel schreef waarin hij de Engelse Minister-President aanspoorde om een langverwacht verbod op wilde dieren in circussen in te voeren. En hij ging met een lach de confrontatie met critici:

Als reactie op goedkope kritiek door de laatste “leeuwentemmer” uit het Verenigd Koninkrijk, legde Sir Roger uit waarom het gebruik van dieren in circussen onacceptabel is:

Je kunt niet verwachten dat iemand die dieren vastketent, met zwepen slaat en op andere manieren dieren domineert, zich als een heer gedraagt… Terwijl hij zich wellicht niet moreel kan ontwikkelen, kan de rest dit wel en nu we weten dat de zielen van de olifanten, leeuwen en andere dieren worden gebroken en dat deze dieren van alles worden beroofd dat ze liefhebben zodat ze betekenisloze trucs kunnen uitvoeren, zoals het balanceren op ballen, zijn we niet langer geamuseerd.

Sir Roger was een inspiratie om mee te werken. Hij sprak zich uit over dierenmishandeling op een gevatte en charmante manier, en PETA zal niet stoppen met campagnes om de dieren te helpen waar hij zo veel om gaf.

Onze gedachten en medeleven gaat uit naar zijn vrouw, Kristina, zijn kinderen Deborah, Geoffrey en Christian en zijn assistent, Gareth.

Sir Roger was een heer tot het einde, en hij zal enorm worden gemist.