Tilikum, SeaWorld’s meest uitgebuite orka, is overleden

Geplaatst op door PETA Nederland

Tilikum – de ‘ster’ van Blackfish, de veroordelende documentaire over SeaWorld’s verschrikkelijke praktijken en hoe ze baby’s uit de oceaan halen en hen in gevangenschap grootbrengen – is overleden na decennia van exploitatie in de zeezoogdieren-mishandelende industrie.

Tilikum werd uit de oceaan gehaald, weggehaald van zijn familie, en in een kleine cementen cel geplaatst, minder dan een honderd-miljard keer kleiner dan het water waarin hij zou zwemmen als hij bij zijn familie was gebleven. Hij werd niet alleen gedwongen om nutteloze trucjes uit te voeren maar hij werd ook seksueel gemanipuleerd, waarbij zijn sperma afgenomen werd om meer baby orka’s te produceren die SeaWorld kon gebruiken en verkopen. De mensen die hem vingen (die onterecht Tilikum als een deel van hun “familie” benoemen – ook al kidnapt familie geen leden van hun moeders, houdt hen in een kleine ruimte de grootte van een kledingkast en buit hen decennialang uit voor winst) gaven gedwongen toe dat Tilikum ziek was en daarna dat hij was overleden – misschien door de chemicaliën in de tank, niemand weet het nog – maar zijn dood is de uitkomst van een verschrikkelijk leven in gevangenschap.

SeaWorld’s aankondiging dat het een eind ging maken aan het orka-fokprogramma kwam te laat voor Tilikum, wie 21 keer gedwongen werd voortgeplant – waarvan 11 van zijn kinderen voor hem overleden. Zijn leven was tragisch en gevuld met pijn, en de levens van dieren die gedwongen worden om in SeaWorld tanks te leven zijn dit ook. Tilikum zou de laatste orka moeten zijn die in ellende overlijdt in een SeaWorld park.

Toen Tilikum slechts 3 jaar oud was, werd hij door marine “cowboys” gevangen die dolfijnen en orka’s kidnapten en deze aan amusementsparken verkochten. Hij werd gestolen van zijn familie in de open waters bij IJsland en werd de rest van zijn leven gedwongen te leven in kleine tanks en krappe verblijven, waarbij hij niet zijn echolocatie kon uitoefenen, weg kon zwemmen, de oceanen bereizen, zijn familie kon horen of zien of ook maar iets kon doen wat leven voorstelde. Hij was “getraind” te eten wat hem werd gegeven en om te doen wat hem gezegd werd. Hij was ook getraind om te rollen, wat SeaWorld medewerkers toeliet hem te masturberen met een behandschoende hand en zijn sperma in een bak te verzamelen. Ze gebruikten Tilikum als hun sperma-producerende machine, meer performers producerend door kunstmatige inseminatie die een miserabel leven kregen dat niemand vrijwillig zou kiezen.

Tilikum groeide zo groot in de kleine tanks dat hij niet de agressieve, incompatibele orka’s kon ontsnappen die hem gewond en bloedend achterlieten. De constante stress en ontzegging zorgden ervoor dat Tilikum drie mensen vermoorde – inclusief trainer Dawn Brancheau in 2010 – en zijn tanden knopjes werden van het kauwen op de pijlen van zijn onderwater-gevangenis. Het is geen wonder dat Tilikum leed aan mentale aandoeningen in deze omstandigheden en uiteindelijk een ongeneesbare ziekte ontwikkelde.

Tilikum overleed zonder ooit weer vrijheid te kennen, samen met 11 van zijn kinderen die voor hem overleden en 10 meer achterlaten die nog blijven lijden in kleine betonnen tanks. PETA roept SeaWorld op om het juist te doen en de overige orka’s naar kustopvangcentra te brengen, waar ze een natuurlijker leven kunnen lijden, en roept meelevende mensen op faciliteiten te mijden die dieren als slaaf laten werken voor ons “vermaak”.