We hebben een winnaar! PETA International Science Consortium reikt beurs uit aan een wetenschapper die zich inzet om dierproeven uit te faseren

Geplaatst op door Debra Wolford

Het PETA International Science Consortium (het Consortium) heeft een wetenschapper in de beginfase van haar loopbaan financieel gesteund zodat ze deel kon nemen aan het 20e International Congress on In Vitro Toxicology (ESTIV2018), dat in oktober plaatsvond in Berlijn.

Kristin Bircsak, een wetenschapper op het gebied van toxicologie en die werkzaam is voor het orgaan-op-een-chip-bedrijf MIMETAS, versloeg veel hooggekwalificeerde kandidaten van over de hele wereld om de felbegeerde prijs te behalen.

Kristin, die onlangs de overstap maakte naar het vakgebied proefdiervrije tests, is bezig om een driedimensionaal model van de menselijke lever met hoge doorvoer te ontwikkelen. Leverbeschadiging is een van de meest voorkomende onvoorziene nadelige effecten bij de ontwikkeling van geneesmiddelen voor de mens, en haar mensrelevante model is bedoeld om de ratten te vervangen die worden gebruikt in levertoxiciteitstests.

Het ESTIV2018-congres omvatte lezingen door deskundigen op het gebied van in-vitro-toxicologie (proefdiervrije toxicologie) en bood jonge onderzoekers zoals Kristin de kans om hun werk te presenteren en samen te werken met gelijkgestemde wetenschappers.

Testen op dieren is niet alleen wreed, het is ook wetenschappelijk onhoudbaar.

Hoewel andere soorten, zoals muizen en ratten, net als mensen het vermogen hebben om te lijden, zitten hun lichamen heel anders in elkaar dan de onze, waardoor het buitengewoon moeilijk is om resultaten van dierproeven op mensen toe te passen. Proefdiervrije methoden kunnen daarentegen goedkoper, efficiënter en relevanter voor mensen zijn.

De overgang naar humane, proefdiervrije technieken kan onder andere worden versneld door meer wetenschappers aan het begin van hun loopbaan attent te maken op de voordelen van het gebruik van deze methoden. Voor veel van dergelijke wetenschappers zijn financieringsmogelijkheden voor het bijwonen van congressen en trainingssessies, waar ze de allernieuwste methoden kunnen leren en hun werk kunnen presenteren, schaars. Daarom heeft het Consortium in de loop der jaren een aantal prijzen toegekend om hun deze cruciale mogelijkheden te helpen bieden.

Hoewel mensrelevante proefdiervrije onderzoeksmethoden van wezenlijk belang zijn voor een carrière in toxicologie en op grote schaal worden toegepast door marktleiders, krijgen studenten en andere beginnende wetenschappers vaak geen uitgebreide achtergrond in deze methoden. Prijzen zoals deze helpen om die kloof te overbruggen en geven jonge wetenschappers de kans om het wetenschappelijke vakgebied ten goede te veranderen.

Wat kun je doen om dierproeven te helpen beëindigen?

Onderteken alsjeblieft onze petitie waarmee we verzoeken om een EU-breed moratorium op dierproeven: