Wereldproefdierendag: Miljoenen dieren hopen dat je actie onderneemt

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

In Europa worden elk jaar miljoenen dieren – waaronder muizen, vissen, ratten, cavia’s, konijnen, katten, honden en apen – gebruikt in afschuwelijke experimenten en vervolgens gedood. Toch maken deze experimenten zelden hun belofte van betere gezondheidszorg voor mensen waar. Doe op Wereldproefdierendag (24 april) mee aan een online actie om de EU te laten zien dat het tijd is voor een wreedheidsvrij Europa.

Dierproeven zijn niet alleen onethisch, maar ook wetenschappelijk niet te rechtvaardigen.
Net als wij voelen dieren pijn en angst en willen zij vrij en veilig zijn, niet opgesloten en lijdend in een laboratorium. Toch worden in Europa ongeveer 10 miljoen dieren per jaar behandeld als wegwerp-laboratoriummateriaal en gebruikt in experimenten waarbij ze vaak worden onderworpen aan pijnlijke en stressvolle handelingen en proeven voordat ze worden gedood.

In Nederland werden in 2020 448.798 dierproeven uitgevoerd. Daarvan werd 36% gedaan voor ‘fundamenteel onderzoek’, dat niet wettelijk verplicht is en vaak wordt gedaan om de nieuwsgierigheid van de experimentatoren te bevredigen. Neem dit hartverscheurende voorbeeld, uitgevoerd in het Nederlands Herseninstituut: ratten ondergingen een invasieve en pijnlijke operatie om een canule te implanteren die een chemische stof afgaf om hun hersenactiviteit te verstoren, en elektroden om de resultaten te registreren. Bij deze operatie werd een incisie gemaakt in de huid en de spieren van de kop van de ratten en werden gaten geboord in hun schedel. Vervolgens werden de ratten onderworpen aan pijnlijke elektrische schokken en hete laserstralen die op hun poten of staart werden gericht, en aan het eind van de experimenten werden alle dieren gedood. Dit alles werd gedaan om te zien of de reacties van degenen die werden gepijnigd met de schokken en laserstralen werden overgebracht op andere ratten die werden gedwongen naar de mishandeling te kijken.

Bij het meeste fundamenteel onderzoek wordt gebruik gemaakt van dierproeven, maar uit studies blijkt dat meer dan 90% van de ontdekkingen die als veelbelovend worden bestempeld, niet uitmonden in behandelingen voor mensen. Voor sommige ziekten of aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en beroertes, is het mislukkingspercentage van ‘veelbelovende’ nieuwe geneesmiddelen die met behulp van dieren zijn ontwikkeld nagenoeg 100%. Er is dringend behoefte aan een nieuwe manier om potentiële levensreddende behandelingen te ontwikkelen.

Steeds meer wordt erkend dat andere dieren zelden relevante modellen zijn voor het menselijk lichaam. Moderne methoden, waaronder gesofisticeerde testen met menselijke cellen en weefsels (in vitro methoden), computermodellen (soms in silico modellen genoemd), en observationele studies en klinische proeven met menselijke vrijwilligers, zijn veel nauwkeuriger en relevanter.

JIJ kunt ons helpen om de Europese beleidsmakers te laten zien dat het publiek wilt dat er een einde komt aan dierproeven.

Wij willen een einde maken aan dierproeven in Europa, zodat geen enkel dier meer lijdt en sterft in een laboratorium. En we zijn niet alleen: 72% van de volwassenen in de EU wil een plan om dierproeven in Europa geleidelijk af te schaffen.

Maar dat lukt niet zonder jouw steun. Daarom nodigen wij je uit om deel te nemen aan een online actie om Europese leiders te laten zien dat het tijd is om een einde te maken aan dierproeven. Voeg nu je naam toe aan het Europese burgerinitiatief ‘Save Cruelty Free Cosmetics’:

Om de Europese Commissie te dwingen dit Europees burgerinitiatief in overweging te nemen en de miljoenen dieren te helpen die elk jaar lijden en sterven, hebben we een miljoen handtekeningen nodig. Als je de petitie hebt ondertekend, deel deze dan met je vrienden en familie.

Het is tijd om een einde te maken aan dierproeven in Europa: 72% van de volwassenen in de EU wil een plan om dierproeven geleidelijk uit te bannen, maar de leiders ondernemen geen actie. Zorg ervoor dat ze naar jou luisteren. Deel dit bericht en meld je vandaag nog aan voor een wreedheidsvrije EU: savecrueltyfree.eu.