Nederlandse ontwerpers aangespoord om banden te verbreken met wolprijs

Voor onmiddelijke publicatie:

13 Februari 2020

Contact:

Sascha Camilli +44 (0) 20 7923 6244; [email protected]

NEDERLANDSE ONTWERPERS AANGESPOORD OM BANDEN TE VERBREKEN MET WOLPRIJS

Naar aanleiding van onthullingen over mishandeling en milieuschade vraagt PETA insiders uit de industrie om afstand te nemen van Woolmark

Amsterdam – Naar aanleiding van onthullingen over schapenmishandeling in Australiëhet Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten heeft PETA UK vanmorgen een brief gestuurd naar Lisi Herrebrugh – medeoprichter van het merk Botter, dat is verkozen tot finalist in de internationale Woolmark prijs 2020 – met daarin het dringende verzoek om de banden met deze prijs te verbreken.

“Elk wollen kledingstuk drijft een industrie aan die vervuilende stoffen uitspuwt en bijna apocalyptische bosbranden voedt waarin zachtaardige schapen verbranden”, zegt PETA-woordvoerder Mimi Bekhechi. “PETA dringt er bij mode-insiders op aan om een standpunt in te nemen tegen wol door deze prijs af te wijzen en te pleiten voor echt duurzame vegan materialen.”

PETA – wiens motto deels luidt: “dieren zijn niet van ons om te dragen” – wijst erop dat de wolindustrie veel methaan uitstoot, een erg vervuilend broeikasgas dat bijdraagt aan klimaatverandering en ecologische rampen veroorzaakt zoals de Australische bosbranden, die naar verluidt alleen al op Kangaroo Island ongeveer 100.000 schapen hebben gedood. Australië is ’s werelds grootste exporteur van wol en de thuisbasis van Woolmark.

Het scheerproces is voor de meeste schapen een gewelddadige en angstaanjagende ervaring. Scheerders worden betaald naar gelang de hoeveelheid wol, niet per uur, wat snel en grof scheren in de hand werkt waardoor de schapen achterblijven met gapende wonden. Zodra hun wolproductie afneemt, worden miljoenen schapen geëxporteerd op overvolle, smerige, door ziekte geteisterde schepen om in het buitenland een angstaanjagende slachting te ondergaan.

De brief van PETA UK aan Botter is op verzoek beschikbaar. Ga voor meer informatie naar PETA.nl.

#