Beschamende olifantenmishandeling in Sri Lanka

Geplaatst op door Debra Wolford

Sri Lanka is een snel groeiende vakantietrekpleister dankzij de prachtige stranden, surfplekken en nationale parken, maar de snelle groei van het toerisme betekent alleen maar meer leed voor de olifanten die in gevangenschap leven in het land.

Olifanten die worden gebruikt voor ritten met toeristen worden meestal strak geketend en alleen gehouden, weg van andere olifanten. De dieren worden dagelijks gedwongen om langs dezelfde drukke wegen te lopen en moeten vaak in de zinderende hitte werken tot ze uitgeput zijn – zodra de ene groep afstapt, stapt de volgende groep op.

Toeristen zitten bovenop de olifant in een soort metalen zitting, een howdah genaamd, die is vastgebonden op de gevoelige ruggen van de olifanten. In tegenstelling tot mensen heeft een olifant scherpe knokige uitsteeksels die rechtop uit hun ruggengraat steken. Dat betekent dat het zware gewicht van toeristen die op een howdah zitten permanent, pijnlijk rugletsel kan veroorzaken.

Olifanten zoals deze leven in angst voor hun trainer, of mahout, die ze in bedwang houdt met een olifantenstok, een speerachtig voorwerp met een scherpe haak die kan worden gebruikt om de olifant te slaan en te verwonden.

© Moving Animals

Naast olifantenritten, waar op grote schaal reclame voor wordt gemaakt in het hele land, gebruiken andere olifantenattracties vaak woorden als ‘opvangcentrum’ of ‘weeshuis’ om toeristen te laten geloven dat ze ethisch zijn. En toch worden op deze plekken olifanten geketend, olifantenstokken gebruikt en zelfs olifantenritten aangeboden.

Wat kun je doen?

Totdat toeristen stoppen met het ondersteunen van olifantenritten zullen deze dieren geconfronteerd blijven worden met uitbuiting en mishandeling. Als je naar Sri Lanka afreist, weiger dan op olifanten te rijden en bezoek geen attracties waar olifantenritten worden aangeboden of ondersteund, waaronder het Pinnawala Elephant Orphanage, culturele evenementen met olifantenparades zoals de Kandy Esela Perahera en Dehiwela Zoo.

Als je iemand kent die naar Sri Lanka gaat, deel de video dan met hem of haar – hoe meer mensen weten van de wreedheid achter olifantenritten, hoe sneller deze hartverscheurende praktijk zal eindigen.