Hoe zijn dierproeven schadelijk voor ons? De bevindingen van een expert onthullen alles
In haar pas verschenen boek Rat Trap: The Capture of Medicine by Animal Research—and How to Break Free, neemt Dr. Pandora Pound de dierproevenindustrie onder de loep en laat ze zien dat dierproeven de menselijke gezondheid geen goed doen.
Rat Trap laat de gegevens voor zichzelf spreken, van zinloze dierproeven tot beschamend slechte onderzoeksopzetten, en laat duidelijk zien hoe 150 jaar dierproeven er alleen in zijn geslaagd medische vooruitgang tegen te werken en de zakken te vullen van een industrie die alleen maar de status quo wil handhaven.
Het historische onderzoek van Dr. Pound onderzoekt hoe dierproeven de standaardmethode werden, ondanks een overweldigend gebrek aan betrouwbaar, systematisch bewijs om de effectiviteit ervan te ondersteunen.
Bijna twee decennia van onderzoek
Dr. Pound heeft een Ph.D. in de sociologie van de geneeskunde en is onderzoeksdirecteur bij Safer Medicines Trust, een liefdadigheidsinstelling voor patiëntveiligheid in het Verenigd Koninkrijk die op menselijke biologie-gebaseerde benaderingen promoot voor het testen van de effectiviteit en veiligheid van medicijnen.
In 2004 begon ze de effectiviteit van dierproeven in twijfel te trekken en schreef ze mee aan het artikel “Where Is the Evidence That Animal Research Benefits Humans?” in The British Medical Journal. Haar bevindingen onthulden een waslijst aan mislukkingen die een schokgolf door de wetenschappelijke gemeenschap veroorzaakten. Dr. Pound ontdekte dat slordig uitgevoerde dierproeven die niet voldeden aan de minimale wetenschappelijke normen om vertekening van de uitkomsten te voorkomen, informatie leverden voor de stap naar onderzoek bij mensen en op die manier de gezondheid van mensen in gevaar brachten.
Ondanks pogingen van de dierproevenindustrie om haar werk te delegitimeren, kwam Dr. Pound tien jaar later met een tweede artikel in hetzelfde tijdschrift: “Is Animal Research Sufficiently Evidence Based to Be a Cornerstone of Biomedical Research?” Haar bevindingen benadrukten opnieuw dat dierstudies zich niet laten vertalen naar de menselijke geneeskunde en onthulden nog meer bewijs dat dierproeven slecht werden uitgevoerd, weinig betrouwbaar waren en de menselijke gezondheid belemmerden door de ontwikkeling van veilige medicijnen en behandelingen te verhinderen.
Een welkome en dringend noodzakelijke wake-up call
Er zijn mensen die elke dag lijden aan veel voorkomende ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en kanker, maar er zijn nog maar weinig echt effectieve behandelingen beschikbaar om hun lijden te verlichten.
Rat Trap belicht een broodnodige oplossing om de voortdurende crisis in de volksgezondheid te bestrijden in de vorm van revolutionaire moderne onderzoeksmethoden, zoals 3D celmodellen, organen-op-chip en kunstmatige intelligentie. Deze superieure, voor mensen relevante methoden worden al gebruikt, maar institutionele, sociale en economische barrières verhinderen hun volledige acceptatie en implementatie. Mensen en dieren lijden enorm onder deze belemmeringen.
Steun dierproefvrije wetenschap
Rat Trap onderstreept een fundamenteel wetenschappelijk probleem: Dierstudies zijn niet te vertalen naar mensen vanwege de significante verschillen tussen soorten. Daarom ontwikkelden wetenschappers van PETA de Research Modernization Deal, die een praktische strategie biedt voor het optimaliseren van onderzoek om ziektes te genezen door over te stappen op dierproefvrije, voor de mens relevante methoden. Vraag de regering vandaag nog om de Research Modernisation Deal te steunen: