Haags trambedrijf weigert PETA-advertenties die de regering oproepen om dierproeven te stoppen

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

HTM Personenvervoer N.V. heeft geweigerd om een advertentie van PETA op haar trams te plaatsen. De advertentie met de boodschap “De regering verraadt mens en dier: stop wrede, achterhaalde dierproeven nu”, was deel van PETA’s campagne om de regering op te roepen zich te houden aan haar belofte uit 2016, om in Nederland het testen op dieren uit te faseren en een wereldleider te worden op het gebied van dierproefvrije innovatie tegen 2025. Een en ander volgt op een recente opiniepeiling door Kieskompas, in opdracht van PETA en Animal Rights, waaruit bleek dat een meerderheid van de ondervraagden (76%) wil zien dat de regering nu stappen onderneemt om dierproeven te stoppen.

Een rapport, dat de regering vorig jaar uitbracht, onthult dat er 448.798 experimenten zijn uitgevoerd op dieren in 2020 en dat nog eens 398.036 dieren wegkwijnden in kooien zonder te worden gebruikt voor experimenten, alvorens uiteindelijk te sterven of te worden gedood. Opgesloten uit het zicht van het publiek worden deze levende, voelende wezens vaak beperkt tot ruimtes zonder ramen in kooien met amper genoeg ruimte om te staan, laat staan om te klimmen, graven, foerageren of spelen. Ze worden doorgaans gescheiden van hun familie en blijven verstoken van alles wat belangrijk is voor hen.

Het lijden dat wordt veroorzaakt door de experimenten staat vast, het nut echter allesbehalve. Het kost 10 tot 15 jaar en meer dan € 2 miljard om een nieuw geneesmiddel te ontwikkelen, toch faalt 95% van de nieuw ontwikkelde geneesmiddelen bij klinische testen op mensen. Er is duidelijk een probleem met het huidige systeem van ontwikkelen en testen van geneesmiddelen, en dierproeven komen naar voren als één van de grote probleemgebieden. PETA roept de regering op om de levens te redden van mensen en andere dieren door een actieplan te ontwikkelen om de wetenschap te moderniseren en dierproeven te beëindigen.

Roep de Nederlandse overheid op om de Research Modernisation Deal te omarmen: