Is Greta Thunberg vegan?

Geplaatst op door Debra Wolford

De klimaatactivist is zich bewust van de forse CO2-voetafdruk van de veeteelt, daarom eet ze zelf vegan en daagt ze de mensen om haar heen uit om haar voorbeeld te volgen.

In een recent interview legde Greta uit dat ze haar ouders heeft overgehaald om vegan te worden door te benadrukken dat ze door te weigeren om de makkelijke overstap te maken haar generatie hun toekomst afnemen. Haar vader is nu volledig vegan, en haar moeder is bijna 90% zover.

Waarom Greta wil dat we vegan worden


Klimaatverandering

Je kunt geen vleesetende milieuactivist zijn. De visserij en de vlees-, zuivel- en eierindustrieën zijn niet alleen meedogenloos wreed tegen dieren – ze zijn ook een nachtmerrie voor het milieu.

Sir David Attenborough heeft het volgende gezegd over klimaatverandering:

“Als we geen actie ondernemen, is de ineenstorting van onze beschavingen en het uitsterven van veel van de natuurlijke wereld in zicht.”

De veeteelt is verantwoordelijk voor een groter deel (14 tot 18%) van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen dan al het vervoer samen (dat goed is voor 13,5%, inclusief vliegreizen) volgens het rapport Tackling Climate Change Through Livestock van de Verenigde Naties.

Een ander rapport van de Verenigde Naties – Livestock’s Long Shadow – stelt dat het fokken van dieren voor voedsel “een van de twee of drie grootste bijdragers is aan de ernstigste milieuproblemen, op elke schaal van lokaal tot mondiaal”. De situatie is zo ernstig dat de Verenigde Naties nu dringende en ongekende veranderingen eist, waaronder het veranderen van ons voedingspatroon om de catastrofale schade als gevolg van klimaatverandering te beperken.

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford ontdekten dat vegan worden de CO2-voetafdruk van ons voedsel tot wel 73% kan verminderen, wat resulteert in een aanzienlijke daling van de uitstoot van broeikasgassen.

De hoofdauteur van de studie, Joseph Poore, zegt daarover het volgende:

“Een vegan voedingspatroon is waarschijnlijk de allerbeste manier om je impact op de aarde te verminderen …. Het is veel beter dan bezuinigen op je vluchten of het kopen van een elektrische auto.”

Wetenschappers zijn het erover eens dat alle plantaardige voedingsmiddelen een lagere CO2-voetafdruk hebben dan van dieren afkomstige ‘producten’. De makkelijkste manier om klimaatverandering onmiddellijk te vertragen, is dus door vegan te worden.

Leven op aarde

Het uitbuiten van dieren voor hun melk, vlees en eieren drijft onze natuurlijke omgeving en het leven op aarde tot het uiterste. Het Living Planet Report 2018 van WNF meldt dat sinds de jaren 70 60% van de populaties van wilde dieren verloren is gegaan.

WNF wees habitatverlies aan als de belangrijkste oorzaak van het uitsterven van dieren.

Wilde dieren hebben steeds minder ruimte om in te leven en sterven in een alarmerend tempo uit. Ondanks deze crisis verwoesten mensen nog steeds een aantal van de meest soortenrijke gebieden op aarde – waaronder regenwouden in Zuid-Amerika – om koeien te laten grazen of soja te verbouwen die aan koeien, kippen, schapen en varkens wordt gevoerd. We gebruiken een derde van de oppervlakte van de aarde voor veeteelt, maar als we allemaal vegan worden, kan dit met 75% worden verminderd.

Watervoetafdruk

Alsof het geweld tegen dieren en de vernietiging van het milieu nog niet voldoende zijn, heeft de veehouderij ook een schokkende watervoetafdruk. Vleeseters zijn gemiddeld verantwoordelijk voor het gebruik van 15.000 liter water per dag.

Er is ongeveer 1790 liter water voor nodig om 1 kilo tarwe te verbouwen, maar er is meer dan vijf keer meer water nodig voor het kweken van 1 kilo rundvlees. Er zijn 50 badkuipen vol water voor nodig om slechts één biefstuk te produceren.

Niet alleen de vleesproductie verspilt water. Er is 72% meer water voor nodig om een liter koeienmelk te produceren dan om dezelfde hoeveelheid sojamelk te produceren.

In een alarmerend tempo zoveel water onnodig gebruiken schaadt de planeet en ons, maar vegan worden verandert de cijfers drastisch. Door plantaardig te eten, verminderen we onze watervoetafdruk met bijna 60%.

Met dit alles voor ogen is de vraag niet waarom Greta vegan is, maar waarom alle andere mensen het ook niet zijn.

Wat je kunt doen voor dieren en voor de aarde

Het beste wat we als individuen kunnen doen voor dieren en voor de aarde is vegan worden. Geen vlees, eieren of zuivel eten is de eenvoudigste manier om elk jaar de levens van bijna 200 dieren te sparen – en om de dagelijkse wreedheid af te wijzen die plaatsvindt in slachthuizen en op intensieve veehouderijen in Nederland en elders. Bestel een gratis vegan startpakket om je op weg te helpen met tips en advies voor elk onderdeel van jouw overstap.