Moederdag op de boerderij

Geplaatst op door Debra Wolford

Jo-Anne McArthur | We Animals

Moeders zijn geweldig. Maar terwijl je de jouwe op Moederdag laat zien hoeveel je van haar houdt – of, als je zelf moeder bent, geniet van wat welverdiende waardering – is het de moeite waard te onthouden dat andere dieren vaak ook ouders zijn. Net als wij hebben ze een sterk moederinstinct, voelen ze onmiddellijk liefde voor hun kinderen en willen ze hen zien opgroeien. Maar in de vee-industrie krijgen ze daar zelden de kans toe: hun baby’s worden bij ze weggerukt en nooit meer teruggezien.

Hieronder vind je meer informatie over hoe het is om een dierlijke moeder te zijn die wordt gehouden voor eten:

Moederkoeien

Direct na de geboorte beginnen kalfjes en hun moeders zich aan elkaar te hechten. Hun genegenheid voor elkaar is zo diep dat ze allebei ernstig verdriet hebben als ze uit elkaar worden gehaald. Er zijn verhalen bekend van moederkoeien die ontsnappen uit hun verblijven en kilometers lopen op zoek naar hun kalfjes.

Het is erg ironisch dat de zuivelindustrie koeien dwingt om voortdurend zwanger te zijn, maar hen slechts een paar uur met hun kinderen laat doorbrengen voordat ze bij hen worden weggehaald. Het kalfje mag zijn of haar moedermelk nooit drinken, omdat het door mensen wordt afgepakt. En veel van deze baby’s moeten de rest van hun korte leven bang, eenzaam en in het donker in kalfskisten doorbrengen,.

Kijk hoe Hollywoodmoeder Emily Deschanel uitlegt waarom ze zuivel heeft gedumpt:

Moedervarkens 

Vrouwelijke varkens zijn liefhebbende moeders. Ze brengen in de natuur voordat ze bevallen dagen door met het bouwen van een nest van bladeren of stro. Hun biggetjes blijven dan ongeveer 15 weken bij ze. Het nestinstinct is voor zeugen zo sterk dat ze, zelfs wanneer ze niets anders hebben dan een harde vloer, nog steeds proberen een nest te bouwen door aan de vloer te krabben, hun snuiten tegen de tralies te drukken en te proberen om zich om te keren.

In de bio-industrie moeten varkens baren in kale metalen kooien, “kraamhokken” genoemd, die vaak zo klein zijn dat de moeders niet eens rechtop kunnen staan of zich kunnen omdraaien. De zeug kan noch dichtbij genoeg komen om haar kinderen schoon te maken, noch van ze wegwijken wanneer ze wil. Dat leidt tot veel agressie tegen biggen, wat in het wild vrijwel nooit voorkomt.

Moederkippen

Als ze de kans krijgen, draaien moederkippen hun eieren maar liefst vijf keer per uur en klokken ze zachtjes naar hun ongeboren kuikens, die vanuit hun ei terug tjirpen. Nadat ze zijn uitgebroed beschermt een moeder haar kuikens met haar vleugels tegen roofdieren.

Maar in de eierindustrie mogen kippen hun moederimpuls nooit volledig uitoefenen. In plaats van op een rustige plek een nest te bouwen en op hun eieren te zitten, worden ze gedwongen eieren te leggen in een krappe kooi waar ze gestrest van raken voordat hun eieren worden weggehaald om te worden uitgebroed in een enorme industriële broedmachine. Ze krijgen hun kuikens nooit te zien – die, als ze een mannetje zijn, waarschijnlijk worden gedood als ze nog maar een dag oud zijn.

Dus als je je moeder toejuicht voor al haar harde werk, zorg er dan ook voor dat je niet bijdraagt aan het leed van een andere moeder. Houd je feestelijkheden vegan – vrij van dierlijke producten en van dierenmishandeling.