Stop de kooien-update: 1.397.113 handtekeningen ingediend bij de Europese Commissie

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

De Europese Commissie heeft het Europees burgerinitiatief Stop de kooien ontvangen, ondertekend door 1.397.113 mensen in heel Europa, waarmee de EU wordt opgeroepen een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij. Dit is een van de belangrijkste dagen van het grootste politieke initiatief ooit voor dierenwelzijn op veehouderijen.

© Compassion in World Farming

Het burgerinitiatief, in 2018 opgezet door 170 groepen, waaronder PETA, is een samenwerkingstraject geweest. Het doel? Meer dan 300 miljoen varkens, kippen, konijnen, eenden en kwartels helpen die opgesloten zitten in kooien en andere opsluitingssystemen in de hele EU.

De campagne omvatte evenementen in EU-landen en samenwerkingen met invloedrijke leden van het Europees Parlement en beroemdheden om ervoor te zorgen dat de Europese Commissie naar ons zou luisteren. Er werden ook nieuwe undercoveronderzoeken gepubliceerd waaruit bleek dat kwetsbare jonge kalveren worden gekooid en geïsoleerd op veehouderijen in de EU, dat eenden en ganzen op barbaarse wijze worden mishandeld voor foie gras, dat kwartels worden gehouden in kleine kooien die maar liefst 80 vogels kunnen bevatten en dat konijnen hun hele leven in kooien doorbrengen die zo klein zijn dat ze nauwelijks rechtop kunnen staan of rond kunnen springen.

Een burgerinitiatief is een unieke manier om verandering teweeg te brengen en een krachtig initiatief om wetgevers in Europa te beïnvloeden. Na de verplichte validatieperiode voor handtekeningen overschreed de Stop de kooien-campagne de vereiste drempel van 1 miljoen handtekeningen met een totaal van 1.397.113 gevalideerde handtekeningen uit heel Europa. Het heeft ook meer dan het minimumaantal handtekeningen opgehaald in 18 EU-lidstaten, veel meer dan de vereiste zeven. Het Stop de kooien-burgerinitiatief schreef geschiedenis:

  • Het  is het op vijf na meest succesvolle burgerinitiatief van de 75 geregistreerde initiatieven in de afgelopen acht jaar.
  • Het heeft het op twee na hoogste aantal handtekeningen opgehaald van alle geregistreerde initiatieven.
  • Het is het allereerste succesvolle burgerinitiatief over het welzijn van dieren in de veehouderij.

Met dank aan toegewijde activisten; de samenwerking tussen milieu-, consumentenrechten- en dierenbeschermingsgroepen; de coördinatie van Compassion in World Farming en natuurlijk de 1.397.113 burgerinitiatief-ondertekenaars hebben we een belangrijke stap gezet om de intensieve veehouderij te beëindigen. Nu moet de Europese Commissie luisteren en zinvolle wetsvoorstellen indienen om de opsluitingssystemen in de veehouderij in de EU geleidelijk af te schaffen.