JOHN GALLIANO KONDIGT BONTVRIJBELEID AAN IN EXCLUSIEF ‘ELLE’-ARTIKEL

Voor onmiddellijke publicatie:
5 april 2018

Contact:
Stichting PETA Nederland 0900 235 7382; [email protected]

JOHN GALLIANO KONDIGT BONTVRIJBELEID AAN IN EXCLUSIEF ‘ELLE’-ARTIKEL
Edgy ontwerper zegt in gezamenlijk interview met vp van PETA US, ‘Je kunt zonder bont ook gedurfd zijn’

Parijs – John Galliano – lange tijd doelwit van PETA – kondigt in de editie van Elle France van deze week aan dat hij niet langer bont zal gebruiken in zijn ontwerpen. In het artikel, getiteld ‘Een duo tegen bont’, wordt onthuld dat een toevallige ontmoeting met Dan Mathews, vp van PETA US, de ontwerper aanspoorde om bont de rug toe te keren en vegetariër te worden.

“Ik zwom in Saint-Tropez in de zee met Penélope Cruz, en toen kwam Dans gezicht opeens uit het water tevoorschijn. Het was net als in Jaws – heel angstaanjagend! Ik was bekend met het werk van PETA, ik had respect voor ze, maar hun reputatie ging ze vooruit,” aldus Galliano, die een verouderd verlangen naar losbandigheid aanhaalt als de allure van bont. “Je kunt zonder bont ook gedurfd en leuk zijn! Kom met ons feesten, en we laten het je zien!”

De twee werden vrienden en ontmoetten elkaar in Parijs om de nieuwste materialen ter vervanging van dierenhuiden te onderzoeken, zoals kurk. Galliano noemt ook zijn hond, Gipsy, als invloed. “Hij maakt deel uit van de therapie waarmee ik in Arizona ben begonnen. Het idee is om voor iemand anders te zorgen, om uit mijn egocentrisme te komen: mijn leven is meer in balans. Ik ben eigenlijk vegetariër geworden om beter in vorm te komen. Ik doe aan sport, ik zorg goed voor mezelf en ik ben nog nooit zo scherp geweest. De energie die de lagere hoeveelheid gifstoffen in mijn lichaam me oplevert is buitengewoon. De druk in de mode-industrie is onveranderd, maar nu weet ik hoe ik een stap terug kan doen om te mediteren, en mijn leven is van zwart naar wit gegaan!”

Het zeldzame, openhartige interview met het onwaarschijnlijke tweetal vond vorige maand plaats in de studio van Galliano in Parijs, waar hij ontwerpt voor Maison Margiela, een luxemerk wiens winst met 30 procent is gestegen sinds Galliano in 2015 het roer overnam, volgens de Wikipedia-pagina van het bedrijf.

Galliano is de vijfde grote ontwerper die deze winter heeft besloten om bont de rug toe te keren – evenals Gucci, Versace, Donna Karan en Michael Kors, die zijn beslissing in december aankondigde, direct na een ontmoeting met Mathews. “De modewereld is eindelijk aan het veranderen,” zegt Mathews. “Steeds meer ontwerpers tonen aan dat je nog creatiever kunt zijn zonder dat je dieren hoeft te schaden.”

PETA – wiens motto gedeeltelijk luidt, “dieren zijn niet van ons om te dragen” – heeft er in de afgelopen jaren hard aan gewerkt om de mishandeling van dieren die worden opgesloten, worden, geslagen, worden geëlektrocuteerd en levend worden gevild voor angora, exotische huiden, bont, leer en wol bloot te leggen. Stijlguru Tim Gunn beschrijft de impact van PETA en haar internationale zusterorganisaties op de modewereld in deze video van drie minuten.

Bezoek voor meer informatie PETA.nl.

#

Vertaald interview:

Een duo tegen bont
Ze waren lang verdeeld over het onderwerp, maar de ontwerper en de PETA-campagnevoerder hebben eindelijk de handen ineengeslagen voor deze dierenrechtenkwestie. Een gezamenlijk interview.

ELLE: Hoe zijn jullie vrienden geworden?
John Galliano: Ik zwom ’s zomers in Saint-Tropez in de zee met Penélope Cruz, en toen kwam Dans gezicht opeens uit het water tevoorschijn. Het was net als in Jaws – heel angstaanjagend! Ik was bekend met het werk van PETA, ik had respect voor ze, maar hun reputatie ging ze vooruit …
Dan Mathews: We hebben veel gepraat; het is enerverend om te debatteren met mensen zoals John, die kunnen veranderen. Van nu af aan zijn Margiela, Marc Jacobs, Michael Kors, Versace, Gucci en Tom Ford bontvrij.

ELLE: Hoe worden de dieren wiens bont we gebruiken behandeld?
DM: Er zijn 100 chinchilla’s voor nodig om een jas te maken. Ze worden in China gedood, waar de regelgeving heel zwak is. Het is een bloedbad. Ze worden geëlektrocuteerd, hun levensomstandigheden zijn afschuwelijk. Bij PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) spreken we ons ook uit voor dieren die worden gebruikt in laboratoria en in de vee-industrie, die voor niks worden gemarteld en een leven van onvoorstelbaar lijden moeten doorstaan in een beschaafde samenleving.

ELLE: Bont werd voorheen geassocieerd met luxe … wat is vandaag de dag echte luxe?
JG: Het is authenticiteit. En vindingrijkheid. Dan heeft me trouwens wat kurk gestuurd …
DM: Je kunt er geweldige tassen mee maken!
JG: Vandaag de dag willen we geen product, we willen ethiek, een bedrijf dat de waarden die we bewonderen verdedigt.

ELLE: John, was het je hond Gipsy die je heeft bekeerd tot verdediger van dierenrechten?
JG: Bijna. Hij maakt deel uit van de therapie waarmee ik in Arizona ben begonnen. Het idee is om voor iemand anders te zorgen, om uit mijn egocentrisme te komen: mijn leven is meer in balans. Ik ben eigenlijk vegetariër geworden om beter in vorm te komen. Ik doe aan sport, ik zorg goed voor mezelf en ik ben nog nooit zo scherp geweest. De energie die de lagere hoeveelheid gifstoffen in mijn lichaam me oplevert is buitengewoon. De druk in de mode-industrie is onveranderd, maar nu weet ik hoe ik een stap terug kan doen om te mediteren, en mijn leven is van zwart naar wit gegaan!

ELLE: Kunnen we creatief blijven als we rechtvaardig en respectvol zijn?
DM: Als we anderen respecteren zijn we gelukkige en voldane mensen. Respect is niet saai.
JG: Je kunt zonder bont ook gedurfd en leuk zijn! Kom met ons feesten, en we laten het je zien!

#