6 Kerstcadeaus die je nooit, maar dan ook nooit zou moeten geven

Geplaatst op door Debra Wolford

Het is er weer de tijd van het jaar voor: kleffe liedjes, kerstverlichting, versiering, gourmetten en winkels vol met mensen die wanhopig op zoek zijn naar het perfecte cadeau voor hun dierbaren.

Nu de kerstwaanzin nadert, delen we onze lijst met ‘geschenken’ die je moet vermijden als je niet wilt bijdragen aan dierenleed – kerst gaat tenslotte om vrede op aarde, dus zorg dat het ook voor dieren gezellig blijft.

In tegenstelling tot de meeste andere geschenken, die je makkelijk terug kunt brengen, aan iemand anders kunt doorgeven of gewoon kunt vergeten, zit je aan dieren zoals puppy’s en kittens 10 tot 20 jaar vast en ze mogen dus nooit in een opwelling worden geadopteerd.

Als je zeker weet dat je dierbare een metgezel voor het leven wil, niet alleen voor Kerstmis, en de tijd en het geld heeft die nodig zijn om voor het dier te zorgen, neem hem of haar dan na de feestdagen mee naar een dierenasiel.

Vergeet niet: koop ongeacht de tijd van het jaar nooit bij een fokker. Fokkers die puppy’s, kittens of andere dieren verkopen, veroordelen veel dieren in dierenasiels – wiens harten vervuld zijn met de hoop om een liefhebbend gezin te vinden – tot de dood door hun kansen om geadopteerd te worden te verkleinen.

PETA en onze internationale zusterorganisaties hebben de ongebreidelde wreedheid in scheerschuren over de hele wereld blootgelegd. In het recente onderzoek van PETA Azië naar Britse scheerschuren was te zien dat werknemers schapen sloegen, op ze stampten, ze rondgooiden en verminken.

De wolindustrie is verantwoordelijk voor het extreme leed en de angstaanjagende dood van miljoenen schapen en lammeren. Gelukkig is het niet nodig om wol of ander materiaal te kopen waarvoor dieren zijn geslagen, geslacht of gevild – geef je dierbaren in plaats daarvan iets dat ze met trots kunnen dragen:

Om foie gras te produceren, duwen medewerkers lange metalen buizen in de kelen van eenden en ganzen om meerdere malen per dag grote hoeveelheden graan in hun magen te pompen.

De vogels worden vaak in kleine kooien of hokken achtergelaten, besmeurd met modder of braaksel en met overal wonden. Als hun lever tot 10 keer zijn normale grootte is opgezwollen, worden de dieren geslacht en worden hun vette, zieke organen verkocht als foie gras en op toast gesmeerd.

Maak in plaats van iets wreeds te kopen zelf een zorgzaam, smakelijk en medelevend cadeautje voor je dierbare – win-win!

Koeien zijn zachtaardige, intelligente dieren, die, wanneer ze de kans krijgen, hun jongen koesteren en vriendschappen voor het leven met elkaar opbouwen. Maar op melkveebedrijven worden ze in extreem krappe omstandigheden opgesloten en leiden ze een vreselijk ongelukkig leven.

Net als mensenmoeders zijn koeien toegewijd aan hun baby’s. Draag niet bij aan hun ellende – heerlijke, betaalbare vegan chocolade is overal verkrijgbaar.

Over de hele wereld worden dieren uitgebuit in de entertainmentindustrie. Of ze nu gedwongen worden om ouderwetse trucjes uit te voeren, in kleine verblijven worden gehouden, worden mishandeld in dierencircussen of worden doodgestoken voor een menigte, deze dieren worden omwille van mensen veroordeeld tot een leven vol ellende.

Bied je dierbaren in plaats van kaartjes die industrieën ondersteunen die profiteren van dierenleed een ervaring waarvan ze kunnen genieten, wetende dat er geen dier voor heeft geleden.

Neem ze mee naar een circus waar geen dieren worden gebruikt, verken een historisch museum of knuffel thuisloze katten en honden in een dierenasiel.

Een recent onderzoek van PETA Azië onthulde dat geiten schreeuwden van angst en wanhoop omdat ze ruw werden behandeld en geschoren voor mohair. Scheerders – die per volume betaald worden, niet per uur – sneden ze open en lieten ze bloedend achter, en werknemers hechtten ze ruwweg zonder ze pijnverlichting te geven.

Sommige geiten werden naar een slachthuis afgevoerd, waar ze een elektrische schok kregen en ondersteboven werden gehangen en hen de keel werd afgesneden.

Bekijk de winnaars van de PETA UK Fashion Awards om een outfit te vinden voor je dierbaren waarvoor niemand is gedood:

Het leer dat wordt gebruikt voor de tassen, schoenen en handschoenen die je in de winkel tegenkomt, is afkomstig van dieren die alle verschrikkingen van de intensieve veehouderij hebben doorstaan – inclusief intensieve opsluiting in vuile kooien of hokken, castratie zonder pijnverlichting, chronische infecties en ziekte veroorzaakt door extreme overbezetting en een angstaanjagende reis naar het slachthuis.

Wereldwijd worden jaarlijks meer dan 1 miljard dieren gedood voor de leerhandel, van koeien en kalveren tot paarden, lammeren, geiten, katten, varkens en honden.

Kies altijd voor vegan opties gemaakt met synthetisch PU-leer, kurk of zelfs ‘appelleer’, die vriendelijker zijn voor dieren en voor het milieu. Onze ‘PETA-Approved Vegan’-lijst heeft veel opties en dient als een geweldige gids voor diervriendelijke mode om deze kerst cadeau te doen:


Zie dieren altijd als de individuen die ze zijn – ze zijn niet van ons om op te experimenteren, te eten, te dragen, te gebruiken voor amusement of te mishandelen op welke manier dan ook. Gelukkig zijn er genoeg geweldige diervriendelijke opties om dit kerstseizoen voor je dierbaren te kopen, dus kun je er gerust op zijn dat je iets kunt vinden waar ze dol op zullen zijn.

Als je niet zeker weet of een product diervriendelijk is of niet, kijk dan gewoon op het etiket en gebruik de pagina’s onder Onze missie als gids.

Wil je geen van deze vreselijke geschenken ontvangen? Deel deze informatie dan met je dierbaren. Veel winkelplezier!

DEEL OP FACEBOOK DEEL OP TWITTER