8 redenen waarom je nooit een olifantenrit moet maken in India of elders

Geplaatst op door Debra Wolford

Hier zijn acht redenen waarom niemand ooit zou moeten betalen voor een olifantenrit – en waarom we ons allemaal moeten inzetten om deze gruwelijke industrie te beëindigen.

1. Als baby worden olifanten die voor ritten worden gebruikt uit de natuur weggehaald bij hun moeders en families. Ze worden illegaal gevangengenomen omdat ze een hoge verkoopwaarde hebben en hun moeders, die heel beschermend zijn, worden vaak gedood als ze hen proberen te redden.

2. Het ‘trainen’ begint onmiddellijk. De baby’s worden vastgebonden en geslagen met olifantenhaken en andere instrumenten die bedoeld zijn om pijn te veroorzaken totdat hun geesten zijn gebroken en ze bereid zijn om naar hun trainers te luisteren om verdere pijn te voorkomen.

Olifanten

3. Onderzoekers hebben ontdekt dat olifanten die worden onderworpen aan dit ‘breek’-proces (waarin ze onder andere opgesloten worden in een houten hok, ook wel een ‘crush’ genoemd) vaak een posttraumatische stressstoornis ontwikkelen.

© Moving Animals

4. In de natuur leven olifanten in matriarchale kuddes waarin ze zoeken naar vers groen, spelen, baden in rivieren en vele kilometers per dag afleggen. Wanneer ze in gevangenschap worden gehouden, worden ze ernstig beperkt in hun beweegruimte, wat vaak tot pijnlijke en zelfs levensbedreigende voet- en gewrichtsaandoeningen leidt.

© PETA US

5. Wanneer ze niet werken, worden de dieren meestal in stallen of hutten gehouden – vaak met betonnen vloeren die slecht zijn voor hun poten – en vastgezet met kettingen die soms zo strak zijn dat ze nauwelijks kunnen bewegen.

© PETA US

6. Gevangen olifanten worden routinematig voedzaam eten, voldoende water en de benodigde veterinaire zorg onthouden, vooral voor hun voeten, die vaak gewond en geïnfecteerd raken.

© PETA US

7. Het gebrek aan lichaamsbeweging en de lange uren die de olifanten moeten doorbrengen op harde oppervlakken dragen in hoge mate bij aan ernstige voetproblemen en artritis. De meeste olifanten in gevangenschap sterven tientallen jaren voor het einde van hun normale levensverwachting door pijnlijke en vermijdbare aandoeningen zoals deze.

8. Omdat het publieke bewustzijn van olifantenmishandeling is toegenomen, proberen veel attracties toeristen te bedriegen door woorden als ‘opvangcentrum’, ‘asiel’, ‘toevluchtsoord’ en ‘pension’ aan hun namen toe te voegen. Maar de gewelddadige trainingsmethoden zijn vaak dezelfde als bij andere attracties waar de dieren gevangen worden gehouden, en de olifanten worden net zo erg benadeeld.

In een enquête onder 13.000 mensen gaven reizigers aan dat een van de belangrijkste redenen dat ze olifantenritten en shows wilden bezoeken ‘dierenliefde’ is. Maar iedereen die zich zorgen maakt over de slinkende olifantenpopulatie of de mishandeling van in gevangenschap levende olifanten zou zich moeten inzetten om deze toeristenattracties juist te beëindigen – niet om ze te financieren. De vraag naar olifantentoerisme is momenteel een van de grootste bedreigingen voor wilde olifantenpopulaties.

Je kunt olifantenritten helpen beëindigen door je bij PETA en medelevende mensen over de hele wereld aan te sluiten en de autoriteiten van Jaipur op te roepen om een van de meest heilige dieren van India te beschermen en een einde te maken aan alle olifantenritten in het gebied.