Lijden in gevangenschap: opgesloten dieren tentoongesteld in winkelcentrum in Oekraïne

Geplaatst op door Debra Wolford

Een aap, stokstaartjes, wasberen, een coati en andere dieren zitten opgesloten in kleine verblijven met nauwelijks bewegingsruimte in het Ukraina winkelcentrum in het zuidoosten van Oekraïne – waar ze worden behandeld als een spektakel zodat het publiek ze aan kan gapen.

Dieren zijn geen entertainers, en ze horen thuis in hun natuurlijke omgeving, niet in een winkelcentrum. Op videobeelden opgenomen door activisten van The Save Movement is te zien dat de dieren in dit winkelcentrum waarschijnlijk lijden aan psychische stoornissen als gevolg van de dagelijkse stress en het gebrek aan stimulatie veroorzaakt door hun opsluiting.

Er is een vervet te zien die repetitieve bewegingen uitvoert – een teken van een aandoening die algemeen bekend staat als ‘zoochosis’. Andere dieren vertonen vergelijkbare gedragspatronen, zoals heen en weer lopen in hun krappe cellen die wel een gevangenis lijken. Dit soort gedrag komt bijna nooit voor in het wild.

Een stokstaartje lijkt alleen te zijn gehuisvest, hoewel de dieren in hun natuurlijke omgeving een complexe sociale dynamiek hebben, vaak in groepen van tot wel 50 individuen. Deze intelligente dieren besteden hun tijd aan het verzorgen van hun jongen, het verzamelen van voedsel en het beschermen van hun territorium. Gedwongen worden te leven zonder gezelschap zou een uiterst stressvolle ervaring zijn voor hen.

Geen enkel dier zou ooit een leven in gevangenschap moeten doorstaan voor een wrede toeristische attractie zoals die van dit winkelcentrum.

Wat je kunt doen

Bezoek alsjeblieft geen enkele plek waar dieren worden uitgebuit – in binnen- of buitenland. Als je meer wilt weten over dieren, bekijk dan een natuurdocumentaire die laat zien hoe dieren zich in hun natuurlijke habitat gedragen. Of kijk gewoon om je heen! Word een expert op het gebied van dieren in het wild in jouw omgeving – van de egels in je tuin tot de vogels die boven je vliegen.