‘Maak een einde aan speciësisme’-advertentiestunt in Nederlandse steden roept op tot switch naar vegan levensstijl

Geplaatst op door Sascha Camilli

“Alle diersoorten voelen pijn, liefde, vreugde en angst.” Dat is de boodschap van dieren op de nieuwe PETA-billboards die net in het land zijn verschenen.

“Alle diersoorten voelen pijn, liefde, vreugde en angst.” Dat is de boodschap van een chimpansee, een muis en een kip op de nieuwe PETA-billboards die net in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag zijn verschenen.

Wat is speciësisme?

De billboards maken deel uit van een nationale campagne om het bewustzijn omtrent speciësisme te vergroten – het archaïsche wereldbeeld waarin de mens superieur wordt geacht aan andere soorten. In dit wereldbeeld worden alle andere diersoorten, ondanks hun capaciteiten en intelligentie, als inferieur aan mensen beschouwd en kunnen ze worden mishandeld en als handelswaar worden gebruikt voor industrieën zoals experimentatie, voedsel, kleding of vermaak.

Wat voor effect heeft speciësisme op dieren?

Vanwege menselijke vooroordelen worden er elk jaar meer dan 9 miljoen dieren in Europa gebruikt in experimenten, waarbij ze wettelijk kunnen worden vergiftigd, van voedsel kunnen worden onthouden, onderworpen kunnen worden aan psychisch leed en kunnen worden verbrand, gedwangvoederd en gedood. Reportages over industrieën die dieren gebruiken voor voedsel en kleding tonen routinematige, systematische mishandeling – koeien worden intensief opgesloten en gedwongen geïnsemineerd op melkveebedrijven, schapen worden verminkt in de wolhandel en kippen worden opgesloten in kooien voordat hun de keel wordt afgesneden, vaak terwijl ze nog bij bewustzijn zijn.

Dieren voelen pijn en angst, net als mensen, maar speciësisme betekent dat mensen geloven dat ze het recht hebben dieren uit te buiten voor hun eigen gewin. Of het nu gaat om het slachten van varkens om hun vlees te eten, het vergassen van nertsen om bontjassen van hun vacht te maken, het aanbrengen van chemicaliën op de ogen van konijnen om nieuwe cosmetica te ontwikkelen of het in gevangenschap houden van olifanten alleen maar om ze aan te staren, de meest triviale menselijke verlangens worden belangrijker geacht dan het lijden en sterven van dieren.

Het beëindigen van speciësisme betekent volledig rekening houden met de behoeften van dieren en ernaar streven acties te vermijden die hen pijn of leed bezorgen.

Wat kan jij doen?

De beste manier om op te komen tegen speciësisme in je eigen leven is door te weigeren deel te nemen aan activiteiten die dieren mishandelen. Je kunt vandaag nog beginnen door een gratis vegan startpakket te bestellen.