Modeontwerpster Stella McCartney’s schokkende onthulling van de leerindustrie
Veel mensen mijden bont en weigeren het te dragen vanwege de gruwelijke manier waarop dieren lijden en gedood worden voor hun vacht. Maar hoe zit het met leer? De meeste consumenten zijn zich niet bewust van de wreedheden jegens dieren die in de leerindustrie worden gebruikt en de schadelijke effecten die de productie van leer heeft op het milieu. Modeontwerpster Stella McCartney, die een leervrije kledinglijn heeft, legt in deze schokkende video over de leerindustrie uit waarom zij heeft besloten leer te mijden. Stella’s video voor PETA laat consumenten de feiten zien, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen voordat ze van leer gefabriceerde producten kopen.
Een grote hoeveelheid leer komt uit ontwikkelingslanden zoals India en China, waar dierenwelzijnswetten niet bestaan of niet worden uitgevoerd. In India bleek uit een undercoveronderzoek door PETA US dat werknemers de staart van koeien breken en chilipeper en tabak in hun ogen wrijven om hen te dwingen op te staan nadat de dieren onderweg naar het slachthuis door uitputting zijn ingestort. In slachthuizen wordt bij deze dieren vaak routinematig de keel doorgesneden en worden ze gevild en opengesneden terwijl ze nog bij bewustzijn zijn.
Naast het feit dat dierenleed wordt gepromoot, is de leerproductie ook schadelijk voor het milieu. Om dierenhuiden goed te houden, gebruiken bedrijven tonnen aan giftige chemicaliën die terecht kunnen komen in de omliggende bodem en watervoorziening. Huid in leer veranderen vereist enorme hoeveelheden energie en gevaarlijke chemicaliën, waaronder mineraalzouten, formaldehyde, afgeleiden van koolteer en diverse oliën, kleurstoffen en afwerkingen, een aantal van hen op cyaankali gebaseerd.
Stella zegt: “Als ontwerper werk ik graag met stoffen die niet bloeden; daarom vermijd ik alle dierenhuiden. Ontdek samen met mij de enorme variëteit in modieuze schoenen, riemen, tassen en portefeuilles die niet voortkomen uit de gewelddadige dood van een koe. Je kunt nu overal diervriendelijke mode kopen, want de vraag neemt toe doordat mensen horen over de duistere waarheid achter de bont- , leer- en de exotische huidenhandel.”