Morgan bevalt: nog een orka gedoemd tot een leven in een klein, betonnen bassin

Geplaatst op door Debra Wolford

Morgan, een orka die opgesloten zit in het waterpark Loro Parque op Tenerife, Spanje, is na meer dan acht jaar in gevangenschap te hebben geleden bevallen van haar eerste kalf. Ze baarde de baby in een klein betonnen bassin – dat in niets lijkt op haar natuurlijke omgeving en waar ze het moet stellen zonder de onmisbare steun van haar orkagroep.

© Free Morgan Foundation

Ooit zwom Morgan met haar familie in de open oceaan – die ze zich ongetwijfeld nog herinnert. Maar in 2010 werd ze voor de kust van Nederland gezien. Omdat ze uitgemergeld leek, werd ze gevangen door het Dolfinarium Harderwijk, specifiek met de bedoeling om haar te helpen herstellen en weer vrij te laten. Maar ze werd uiteindelijk verraden door haar ‘redders’ en verscheept naar Loro Parque, waar ze sindsdien is blootgesteld aan een leven vol ellende en wordt gedwongen om trucjes uit te voeren voor bezoekers.

Morgan is nu ongeveer 11 jaar oud, en ze lijdt enorm in gevangenschap. Ze is aangevallen door andere orka’s en vanwege de stress die ze heeft doorstaan, heeft ze herhaaldelijk haar hoofd tegen een hek geramd en heeft ze zichzelf zelfs gestrand naast het bassin waarin ze wordt gedwongen om trucjes uit te voeren. Hoewel het fokken met Morgan volgens de Free Morgan Foundation bij wet is verboden, deed Loro Parque dat gewoon toch. Pasgeboren kalveren trekken meer bezoekers, waardoor de winst van het park stijgt.

© Free Morgan Foundation

In het wild worden orka-kalveren niet alleen door hun moeder grootgebracht, maar ook door andere volwassenen in hun groepen. Maar de baby’s die opgesloten zitten in waterparken worden vaak gescheiden van hun familieleden en met dieren waar ze niet mee overweg kunnen in een bassin gehouden. Volgens wetenschappers verstoten in gevangenschap levende moederorka’s hun nakomelingen soms – een fenomeen dat zeer zeldzaam is in het wild. Vaak komt dat doordat ze gedwongen worden om zich voort te planten, hoewel ze niet de essentiële opvoedingsvaardigheden hebben geleerd van oudere orka’s of niet volwassen genoeg zijn om een kalf groot te brengen – in de oceaan beginnen orka’s zich pas voort te planten als ze gemiddeld ongeveer 15 jaar oud zijn.

Volgens zeebiologen zogen orkakalveren door tijdens het zwemmen hun mond over de speen van hun moeder te houden terwijl ze melk vrijgeeft, maar deze manier van voeden kan moeilijk en stressvol zijn in de extreem krappe ruimte van een bassin. Helaas zal Morgan waarschijnlijk geïnsemineerd blijven worden zo lang ze gevangen zit in het waterpark.

Wat je kunt doen


Gevangenschap is dodelijk, en orka’s verdienen vrijheid. Als je Morgan, haar kalf en andere orka’s die in gevangenschap lijden wilt helpen, bezoek dan nooit een waterpark dat dieren uitbuit voor amusement.


Verzoek alsjeblieft ook beleidsmakers dringend om Morgan en haar kalf over te plaatsen naar een kustreservaat: