Modemerken kunnen niet langer items van reptielenhuiden naar India importeren!

Geplaatst op door PETA Nederland

Na het horen van PETA over het extreme leed van reptielen die voor leren kleding en accessoires worden gedood, hebben Indiase ambtenaren een verbod ingeluid op de import van reptielenhuiden in India mede als het bont van chinchilla’s, nertsen en vossen.

india ban exxotische huiden

De Indiase regering is hierdoor een voorbeeld voor andere landen. Vandaag de dag is het gemakkelijk om iets te dragen waarvoor niemand gedood is – met neppe krokodillen- en slangenhuiden en andere designer artikelen die de pracht van dieren namaken zonder hen te pijnigen. We hopen dat deze beweging andere modehuizen zal aansporen innovatieve, veganistische stoffen te omarmen en om te stoppen met het verkopen van items die gemaakt zijn door dierenleed.

In december 2016 onthulde PETA een video exposé van krokodillenfokkerijen in Vietnam – inclusief twee die zeggen huiden te leveren aan een looierij in handen van het moederbedrijf van Louis Vuitton, LVMH, wie de aantijging niet heeft ontkend – wat liet zien hoe reptielen 15 maanden lang onbeweeglijk in duizenden kleine, betonnen cellen liggen, sommige kleiner dan hun eigen lichaam, voordat ze uiteindelijk worden geslacht. Andere zaten met tientallen tegelijk op elkaar gepakt in kale betonnen kuilen. Op een andere fokkerij hakten medewerkers in op de nekken van worstelende  krokodillen en ramde metalen palen in hun ruggenmerg terwijl bloed uit de wonden liep, en een krokodil werd nog bewegend gezien nadat hij was gevild.

In 2015, onthulde PETA een ander exposé van twee fokkerijen in Zimbabwe en een in de Amerikaanse staat Texas, die looierijen van krokodillen- en alligatorhuiden voorzagen die door Hermès werden beheerd. Op de fokkerij in Texas werden de nekken van alligators opengezaagd – en sommige dieren bewogen nog minutenlang nadat ze waren aangevallen met een mes in een wrede poging hen te slachten.

Andere onderzoeken die door PETA en haar internationale zusterorganisaties werden gepubliceerd laten zien dat slangen vaak aan bomen genageld worden en dat hun lichamen van de ene naar de andere kant worden opengesneden terwijl ze levend gevild worden, met het geloof dat het levend fileren de huid soepel houdt. Hun verminkte lichamen worden dan weggegooid, maar vanwege hun trage stofwisseling kan het uren duren voordat ze overlijden. Hagedissen worden vaak onthoofd en sommigen kreunen van de pijn wanneer de huid van hen wordt afgestroopt.

U kunt helpen

Het verbod van India is goed nieuws voor krokodillen, slangen en andere dieren, maar reptielen die voor hun huid worden gedood, lijden overal ter wereld.

Videobeelden van reptielenfokkerijen over de hele wereld vertellen hetzelfde verschrikkelijke verhaal: vieze, kleine behuizing en een gewelddadige dood. Weiger alstublieft deze wreedheid te steunen – koop en draag nooit items gemaakt van exotische huiden. En neem een moment om het luxe modebedrijf LVMH aan te spoten exotische huiden van Louis Vuitton en al haar anderen merken te dumpen.