Vers van de pers: na tientallen jaren druk van PETA gaat Donna Karan bontvrij

Geplaatst op door Debra Wolford

Na meer dan twee decennia aan protesten tegen het gebruik van bont door Donna Karan wordt de modeontwerper eindelijk bontvrij.

Donna Karan had in 2008 al beloofd om bont uit haar collecties te halen na een persoonlijke oproep van Project Runway-ster Tim Gunn namens PETA US.

Maar ze deed afstand van die belofte, en een decennium aan verstoringen van modeshows, schokkende advertenties en protesten bij haar publieke optredens, winkels en huizen in Manhattan en The Hamptons volgde. Ook meer dan 88.000 PETA-leden en -aanhangers ondernamen actie en schreven de ontwerper om haar aan te sporen zich aan haar woord te houden.

Nu de ontwerper het verzet van het publiek tegen het kooien, doodknuppelen, anaal elektrocuteren en levend villen van dieren voor bont niet langer kan negeren, zal ze nog meer weerstand ervaren als ze haar belofte deze keer breekt.

Karan sluit zich aan bij een groeiende lijst van grote modeontwerpers en merken die bont hebben gedumpt, waaronder VersaceMichael KorsGucciArmaniHugo BossRalph LaurenStella McCartney en Tommy Hilfiger.

Maar niet alleen ontwerpers voelen de druk – slechts twee dagen geleden verbood San Francisco als eerste grote Amerikaanse stad bont. Ook in West Hollywood en Berkeley  zijn verboden op nieuwe bontverkoop aangenomen.