Zo eet je vegan op luchthavens, op treinstations en onderweg

Geplaatst op door Debra Wolford

Het afgelopen jaar was er een vegan voedselrevolutie. Grote Nederlandse supermarkten, restaurants en cafés serveren nu geweldige vegan opties en steeds meer mensen eten plantaardig voor dieren, het milieu en hun gezondheid. Nu springen veel treinstations, luchtvaartmaatschappijen, benzinestations en veerdienstmaatschappijen daarop in. Dit zijn degenen om naar uit te kijken:

Schiphol

Wacht je op je vlucht op Schiphol? Ga dan even langs LEON voor een heerlijke vegan maaltijd of bij Burger King voor de Veggie Delight (zonder BK-saus) en appeltaartsticks. Bij La Place kun je je eigen broodje of pizza samenstellen en als je haast hebt, kun je naar de AH to go-supermarkt die altijd meerdere vegan producten heeft.

NS-stations

Treinstations in Nederland hebben een goede start gemaakt met hun vegan opties. Bij de Kiosk kun je de Hummus & Peppadew-wrap krijgen, bij AH to go een falafelwrap en bij Smullers frietjes met vegan mayo als je daarom vraagt. De Broodzaak heeft een broodje hummus met avocado – zorg er wel voor dat je controleert welk brood er wordt gebruikt, want de speltboule bevat yoghurt. Als er een Starbucks op het station is, kun je daar veel vegan opties vinden, waaronder verschillende plantaardige melksoorten voor in je koffie.

De verkooppunten kunnen per station variëren.

EasyJet

EasyJet doet het goed voor vegans. Het Bistromenu, beschikbaar op korte vluchten, biedt de Mezze Snack Box met daarin groene olijven, een rodepaprikadip, hummus, rozemarijncrackers en baklava. De vegan snacks, waaronder MOMA’s Coconut & Chia havermout, olijven, maïs met barbecuesmaak en Candy Kittens Watermelon gummies, zijn duidelijk op het menu aangeduid.

KLM

Er zijn opties voor vegan maaltijden op de intercontinentale vluchten van KLM in alle klassen, van economy tot first class. Zorg ervoor dat je tijdens bij het boeken of voor het inchecken de speciale vegan maaltijdoptie aanvraagt. De maaltijden variëren afhankelijk van de luchthaven van vertrek, maar zijn bijna altijd heerlijk en goed vullend.

Ryanair

Ryanair introduceerde onlangs zijn eerste vegan warme maaltijd – een heerlijke lasagne gegarneerd met zuivelvrije kaas is nu beschikbaar op alle Ryanair-vluchten.

Tankstations

Het hangt af van de keten, maar sommige tankstations hebben vegan bagelopties en wraps van de Vegetarische Slager. Ze zijn niet allemaal vegan, dus zorg ervoor dat je goed op de verpakking kijkt. Maar veel producten bij benzinestations zijn eigenlijk per ongeluk vegan, dat wil zeggen, vrij van zuivelproducten, eieren, vlees en andere dierlijke producten. Bekijk onze lijst met 74 zomaar vegan snacks.

P&O Ferries

Als je vanuit België, Frankrijk of Nederland naar het Verenigd Koninkrijk vaart, heeft P&O Ferries een aantal geweldige vegan gerechten beschikbaar. Op dit moment serveert deze bekroonde veerdienstmaatschappij plantaardige curry, chili, gnocchi, snacks en broodjes, en er zijn meer opties onderweg in 2019!

Waarom vegan?

De vlees-, vis-, eier- en zuivelindustrieën zijn een nachtmerrie voor dieren, die worden behandeld als een verzameling lichaamsdelen in plaats van gevoelige individuen die pijn, angst en vreugde kunnen voelen.

Alle dieren die voor voedsel worden grootgebracht lijden. Vrouwtjes worden herhaaldelijk onder dwang geïnsemineerd. Baby’s worden bij hun moeders weggehaald, verminkt en in vuile en ernstig overbevolkte omstandigheden gehouden en krijgen een cocktail van drugs toegediend waardoor hun lichaam soms te groot wordt, wat leidt tot talloze gezondheidsproblemen. Vervolgens, vaak als ze nog maar een paar maanden oud zijn, ondergaan ze een stressvolle en angstaanjagende reis naar het slachthuis, waar velen worden gedood terwijl ze nog bij bewustzijn zijn.

Geïnspireerd geraakt om vegan te worden? We helpen je bij elke stap.

Leg de vegan eed af en we sturen je wekelijks een e-mail over de nieuwste en beste dingen in de vegan wereld – van plantaardige ontbijtextravagantie tot diervriendelijke kleding en tips over hoe je op elk vlak van je leven medeleven kunt tonen voor alle levende wezens:

Hoe je dieren kunt helpen

Bedrijven in de transportsector hebben jouw hulp nodig om hun vegan opties te verbeteren. Geen vegan gerecht op je vlucht? Vraag de luchtvaartmaatschappij om er een aan te bieden. Stuur bedrijven waar je mee reist een e-mail, tweet of Facebook-bericht waarin je beleefd vraagt om meer vegan opties. Er wordt naar jouw mening geluisterd – bedrijven nemen er van nota en brengen veranderingen aan door hun aanbod aan vegan voedsel uit te breiden.