Aanstaand debat om het lot van dieren in laboratoria te bepalen: zorg dat het telt

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Op 21 april vindt het jaarlijks parlementaire debat over dierproeven plaats. Dit is een grote dag voor dieren in laboratoria. Dit doet PETA voor hen en zo kun jij je steun betuigen:

Vorig jaar kregen we de steun van vier politieke partijen, die beloofden te helpen zorgen dat de regering dierproeven zou uitfaseren. We dringen er nu bij deze partijen op aan om dit debat te gebruiken om de regering aan te sporen weer op het goede spoor te komen.

We hebben de twee ministers die aan het debat zullen deelnemen schriftelijk verzocht vaart te zetten achter de overgang naar dierproefvrij onderzoek in Nederland. De regering moet verder gaan dan de huidige aanpak van het Transitieprogramma proefdiervrije innovatie, dat het aantal dieren dat vergiftigd en gedood wordt in wrede proeven niet heeft verminderd. In de afgelopen vijf jaar is het aantal dierproeven niet gedaald.

De Research Modernisation Deal is de oplossing
PETA praat met ministers en parlementsleden over stappen om het testen op dieren geleidelijk uit te bannen. We dringen er bij de regering op aan om onze Research Modernisation Deal (RMD) te gebruiken om haar te helpen de belofte na te komen die ze in 2016 aan dieren en het publiek heeft gedaan om dierproeven uit te faseren.

Hier zijn slechts enkele van de stappen die genomen moeten worden:
• Meer langetermijnfinanciering voor de overgang naar mensrelevante, dierproefvrije wetenschap, en heroriëntering van financiering van dierproeven naar dierproefvrij onderzoek
• Het opzetten van een databank van beschikbare dierproefvrije methoden en ervoor zorgen dat de betrokken instellingen deze databank hebben gecontroleerd alvorens proeven op dieren voor te stellen en toe te staan
• Onderwijs in dierproefvrije methoden en problemen met dierproeven tot standaardonderdeel maken van de curricula biowetenschappen en medisch onderwijs

Wat gebeurde er in 2016?
Wij waren dolblij toen Martijn van Dam, toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken, in 2016 aangaf dat hij dierproeven wilde uitfaseren. Hij wilde dat Nederland in 2025 koploper zou zijn in innovatie zonder het gebruik van dieren. Ons land moest een voortrekkersrol vervullen en de wereld laten zien dat het uitfaseren van dierproeven op bepaalde onderzoeksgebieden in een relatief kort tijdsbestek mogelijk is. Het zou laten zien hoe men van verkwistende, onethische en archaïsche experimenten kan overstappen op moderne, mensrelevante wetenschap en geneeskunde.

Wat is er mis met experimenten op dieren?
Dieren zijn niet van ons om op te experimenteren. Ze voelen pijn en angst net als wij, en hun overweldigende natuurlijke instincten – net als de onze – zijn om vrij te zijn en om hun eigen leven te beschermen. Ze willen niet opgesloten worden in een kleine kooi in een laboratorium.

Dieren die voor experimenten worden gebruikt, moeten gruwelen doorstaan. Ze kunnen legaal worden vergiftigd, verlamd, verbrand, vergast, onder dwang gevoed, geëlektrocuteerd, onderworpen aan psychologisch leed, opzettelijk besmet met ziekteverwekkers die afschuwelijke ziekten veroorzaken, onderworpen aan hersenbeschadiging, blootgesteld aan irriterende stoffen voor huid en ogen en beroofd van voedsel, water of slaap – en dan gedood worden.

Hoe je dieren in laboratoria kunt helpen
Op 21 april zal er een debat plaatsvinden in de Tweede Kamer. We hebben dringend zoveel mogelijk mensen nodig om in actie te komen en extra druk op de regering uit te oefenen. Teken alsjeblieft onze petitie waarin we er bij de regering op aandringen om zich opnieuw toe te leggen op het oorspronkelijke doel om dierproeven geleidelijk uit te bannen en uiterlijk in 2025 een echte wereldleider te worden in dierproefvrije innovatie.