Coronavirus en vlees: mythes en feiten

Geplaatst op door Debra Wolford

Wat is het verband tussen vlees en het coronavirus? Terwijl de uitbraak van het nieuwe coronavirus (covid-19) de wereld in zijn greep houdt, zitten steeds meer mensen in zelfisolatie, worden ze in quarantaine geplaatst en vragen ze zich af hoe we hier terecht zijn gekomen. PETA waarschuwt al langer voor de gezondheidsrisico’s van het eten van vlees. Het fokken van dieren voor voedsel in smerige omstandigheden creëert immers een voedingsbodem voor ziekten die op mensen kunnen worden overgedragen.

PETA heeft antwoorden op veelvoorkomende vragen over het verband tussen het eten van vlees en het coronavirus:

Is de vleesindustrie verantwoordelijk voor het coronavirus?

We kunnen het verband tussen het eten van dieren en uitbraken van ziekten zoals covid-19 niet negeren. De onverzadigbare vraag van de mens naar vlees, eieren en zuivel betekent dat enorme aantallen dieren worden grootgebracht en opgesloten in gigantische, smerige schuren.

Kippen, koeien, varkens en andere dieren worden opeengepakt in kleine kooien of in met uitwerpselen bezaaide stallen. Ze worden vervoerd in smerige vrachtwagens en geslacht op slachtvloeren die doordrenkt zijn met bloed, urine en andere lichaamsvloeistoffen.

Ziektekiemen tieren welig in dergelijke omstandigheden. Overvolle veehouderijen zijn een broedplaats voor nieuwe soorten gevaarlijke bacteriën en virussen.

Waar komt het coronavirus vandaan?

Volksgezondheidsdeskundigen denken dat covid-19 zijn oorsprong vindt in een ‘wet market’ in China, waar handelaren zowel levende als dode dieren voor menselijke consumptie verkopen. Covid-19 is vergelijkbaar met de uitbraken van SARS en MERS: alle drie zijn op de mens overgebracht door andere dieren.

Zijn er andere ziekten die voortkomen uit het eten van vlees?

Volgens Public Health England zijn veel (60% tot 80%) pas ontdekte infecties afkomstig van een dierlijke bron. In een rapport erkent de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties dat veel nieuwe menselijke ziekten rechtstreeks verband houden met dieren die voor voedsel worden gebruikt.

De varkensgriep – die in verband wordt gebracht met varkens – heeft wereldwijd duizenden mensen gedood. Vogelgriep (of vogelpest), waarvan er minstens 144 verschillende soorten zijn, kan zich gemakkelijk verspreiden op een overvolle kippenhouderij. De H5N1-variant van de ziekte dood de meeste vogels en is dodelijk voor mensen: ongeveer 60% van degenen die het oplopen komen te overlijden.

Dit is slechts een klein deel van een lange lijst van dodelijke ziekten die verband houden met het doden en eten van dieren.

Kelly Guerin / We Animals

Is het veilig om vlees te eten tijdens de coronavirusuitbraak?

Je moet te allen tijde dierlijk voedsel vermijden om vele redenen, waaronder de volgende:

© Jo-Anne McArthur / We Animals

Naast het feit dat ze als broedplaats voor virussen dienen, zorgen de drukke, smerige omstandigheden op veehouderijen ervoor dat bacteriën zich snel kunnen verspreiden. Veehouders voeren de dieren antibioticakuren om te proberen ziektes te minimaliseren of om onnatuurlijke groei te bevorderen. Wist je dat dieren op boerderijen wereldwijd elk jaar meer antibiotica consumeren dan mensen?

Bacteriën worden door overmatig gebruik resistent tegen antibiotica en dit draagt bij aan het ontstaan van zogenaamde superbugs. Nu maken de medicijnen die gebruikt worden om dieren op veehouderijen in leven te houden mensen ziek.

In een rapport dat in opdracht van de Britse regering is opgesteld, wordt voorspeld dat de antibiotica-resistentiecrisis tegen 2050 elke drie seconden een persoon zal doden.

Kies voor gezondheid en medeleven – word vegan

Als je de sociaal verantwoorde, duurzame en gezonde keuze wilt maken om vegan te worden, dan is PETA er om je te helpen! Leg onze 30-daagse vegan eed af en we sturen je regelmatig e-mails en hulpmiddelen waardoor je eerste maand als vegan voorbij vliegt. Waar wacht je nog op?