PETA beantwoordt je vragen over dierproeven voor cosmetica

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Ja, experimentatoren gebruiken nog steeds dieren bij wrede proeven voor cosmetica. Waarom wordt dit nog steeds gedaan? Hoe kun je dierproefvrij winkelen? Wat kunnen we doen om dieren in laboratoria te helpen? PETA komt met antwoorden op al je vragen over cosmeticatests. Deel deze informatie alsjeblieft met je vrienden. Samen kunnen we aandringen op verandering en alle dierproeven stoppen!

1.  Welke dieren worden er gebruikt voor cosmeticatests?

Dierproeven voor cosmetica maken meestal gebruik van ratten, muizen, cavia’s of konijnen, die speciaal worden gefokt in geheimzinnige faciliteiten. Deze dieren zijn hun hele leven opgesloten in sombere kooien, waar ze alleen kunstlicht, smakeloos voedsel en de vier muren van een laboratorium ervaren. Als ze geluk hebben, krijgen ze misschien een klein speeltje, wat nestmateriaal of een schuilplaats als ‘verrijking’. Deze gevoelige dieren verdienen zoveel meer dan te worden behandeld als wegwerp-laboratoriummateriaal. Als ze de kans krijgen zingen mannetjesmuizen voor hun partners, spelen ratten verstoppertje, springen en huppelen konijnen van opwinding en houden cavia’s van een praatje.

2. Hoeveel dieren worden er gebruikt in cosmeticatests?

Het exacte cijfer is niet bekend, maar naar schatting worden er alleen al in China elk jaar ten minste 300.000 dieren gebruikt voor tests voor cosmetica of ingrediënten daarvan, en het wereldwijde aantal ligt waarschijnlijk nog hoger.

3. Wat gebeurt er met dieren die voor proeven worden gebruikt? Hoe testen cosmeticabedrijven op dieren?

Dierproeven voor cosmetica, of het nu gaat om eindproducten of ingrediënten daarvan, zijn onwetenschappelijk, wreed en onethisch. Voor één enkele test voor een cosmetica-ingrediënt kunnen meer dan 1.000 ratten of konijnen worden gebruikt.

Om na te gaan of hun nakomelingen in de baarmoeder misvormd zullen zijn, kunnen experimentatoren honderden konijnen gedurende de hele zwangerschap onder dwang een ingrediënt toedienen voordat zij hen en hun ongeboren baby’s doden en ontleden. Bij andere proeven laten de onderzoekers de nakomelingen geboren worden, waarna zij hetzelfde ellendige lot ondergaan als hun moeders. Experimentatoren houden de groei en overlevingskansen van de konijnen bij, en in sommige gevallen blijven ze hun de stof geven en dwingen ze hen te paren om de vruchtbaarheid en toxiciteitseffecten op de volgende generatie te observeren.

Bij de beruchte Draize-tests worden konijnen in mobiliteitsbeperkende kistjes gezet, zodat zij niet kunnen worstelen of hun ogen uitvegen. Experimentatoren trekken hun oogleden open en brengen chemicaliën op het oog aan. Bij de even afschuwelijke huidtest brengen experimentatoren chemicaliën aan op de geschoren huid van konijnen om de ernst van de reactie na te gaan. Na afloop van de test doden ze de dieren.

Ratten die in inhalatieproeven worden gebruikt, worden in nauwe buisjes geperst waarin zij worden vastgehouden en gedwongen om dagelijks urenlangeisen van de regelgevers om dierproeven te doende situatie in de eu

stoffen te inhaleren – soms weken- of maandenlang. Vervolgens worden ze door experimentatoren gedood en ontleed.

4. Zijn cosmeticatests op dieren verboden in de EU?

Ja, er zijn verboden op zowel het testen van cosmetica en de ingrediënten daarvan op dieren als het op de markt brengen van op dieren geteste cosmetica – maar lees verder, want dit is niet het einde van het verhaal.

Dierproeven voor cosmetica en hun ingrediënten zijn sinds 2009 verboden in de EU. Een verkoopverbod op cosmeticaproducten en -ingrediënten die op dieren zijn getest is in maart 2013 volledig van kracht geworden in de EU.

5. Dus sinds 2013 is alle cosmetica die in de EU te koop is dierproefvrij?

Ondanks het verbod op het testen en op de markt brengen kunnen bedrijven in de EU producten verkopen die in China of andere landen bij cavia’s zijn geïnjecteerd, door de keel van ratten zijn geduwd of op de ogen van konijnen zijn aangebracht, zolang de tests niet worden gebruikt om de veiligheid van het product volgens de normen van de EU aan te tonen. Dit betekent dat bedrijven mogen blijven betalen voor dierproeven in China – waar deze voor veel producten verplicht zijn – zolang zij zich alleen baseren op aanvullende gegevens van dierproefvrije methoden om die producten in de EU te verkopen.

Om dingen nog ingewikkelder te maken, blijft het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA), gesteund door de Europese Commissie en de kamer van beroep van ECHA, nieuwe dierproeven eisen voor chemische stoffen die uitsluitend als cosmetica-ingrediënten worden gebruikt in het kader van de verordening inzake de Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen (REACH). Dit beleid ondermijnt de verboden en gaat in tegen de bedoeling van wetgevers bij de invoering ervan: ervoor zorgen dat dieren niet langer lijden en sterven in het belang van cosmetica. ECHA beweert dat de tests nodig zijn om de veiligheid aan te tonen voor werknemers die de stoffen vervaardigen of hanteren, maar het testen van ingrediënten op duizenden dieren zal niet helpen om werknemers te beschermen. Fundamentele biologische verschillen tussen mensen en andere dieren betekenen dat de resultaten van dierproeven gewoon niet op betrouwbare wijze voorspellen wat er bij mensen zal gebeuren.

Daarom is het nog steeds belangrijk om de PETA US Beauty Without Bunnies-database te gebruiken.

6. Wat betekent ‘diervriendelijk’?

De termen ‘dierproefvrij’ of ‘diervriendelijk’ worden vaak gebruikt. Beautybloggers noemen ze vaak, en bedrijven nemen ze soms op in een ‘gedragscode’ op hun website. Net als labels als ‘biologisch’, ‘schoon’, ‘groen’ en ‘milieuvriendelijk’ garanderen deze termen niet dat een product niet op dieren is getest of dat het vegan is. Er is gewoon geen enkele wereldwijd aanvaarde wettelijke definitie.

Maar voor PETA betekent ‘diervriendelijk’ dat een bedrijf of merk het standpunt heeft ingenomen dat het geen dierproeven zal toestaan, ook niet in zijn toeleveringsketen, om welke reden dan ook – en dat zijn producten vegan zijn.

Het is belangrijk te onthouden dat producten dierproefvrij kunnen zijn, maar toch ingrediënten van dierlijke oorsprong kunnen bevatten. Het PETA US Beauty Without Bunnies-programma erkent bedrijven die geen dierproeven toestaan als ‘Dierproefvrij’/’PETA Approved Global Animal Test Policy’. Maar om echt diervriendelijk te zijn, moet een bedrijf niet alleen dierproeven verbieden, maar ook weigeren om dierlijke ingrediënten, zoals honing, bijenwas of karmijn, in zijn producten te gebruiken. In het programma Beauty Without Bunnies van PETA US worden deze producten aangeduid als ‘Dierproefvrij’/’PETA Approved Global Animal Test Policy” en ‘Vegan’.

Deze handige lijst van ingrediënten van dierlijke oorsprong en hun alternatieven zal je helpen productetiketten te ontcijferen.

7. Hoe weet ik of iets dierproefvrij is of niet?

De enige manier om er zeker van te zijn dat je geen wrede en zinloze dierproeven financiert
wanneer je cosmetica koopt, is door gebruik te maken van de wereldwijde doorzoekbare Beauty Without Bunnies-database van PETA US met daarin meer dan 5.200 bedrijven en merken die niet op dieren testen. Bekijk ook eens de Bunny Free mobiele app om te controleren welke merken dierproefvrij en/of vegan zijn.

8. Waarom zijn dierproeven onbetrouwbaar?

Bij toxiciteitstests op dieren wordt ervan uitgegaan dat het effect van een product of ingrediënt op dieren voorspelt wat er bij mensen zal gebeuren, maar dat is niet zo.

Sommige wettelijk voorgeschreven dierproeven zijn niet gevalideerd, wat betekent dat hun wetenschappelijke basis, betrouwbaarheid en relevantie voor mensen niet naar tevredenheid zijn aangetoond.

Als je denkt aan de biologische verschillen tussen mensen en de dieren die gewoonlijk voor toxiciteitstest worden gebruikt en de onnatuurlijke en stressvolle omstandigheden waarin deze dieren moeten leven, komt dat neer op nietszeggende resultaten die de mens niet beschermen.

9. Wat kan er in plaats van dierproeven worden gebruikt? Wat zijn de alternatieve, dierproefvrije testmethoden?

Het verbod van de EU heeft geleid tot een explosie in de ontwikkeling van dierproefvrije methoden voor de beoordeling van de veiligheid van cosmetica en de ingrediënten daarvan. Superieure benaderingen waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde hulpmiddelen zoals driedimensionale weefselmodellen en geavanceerde computersimulaties worden nu routinematig gebruikt om de veiligheid van cosmetica te beoordelen zonder dieren te schaden.

Tegenwoordig is er geen reden meer waarom bedrijven cavia’s zouden moeten injecteren met ingrediënten van lippenstift om te controleren op pijnlijke huidreacties, ratten weken- of maandenlang shampoo-ingrediënten te moeten dwangvoederen – met ziekte, stuiptrekkingen, gewichtsverlies en de dood tot gevolg – of zwangere konijnen moeten drogeren met ingrediënten van gezichtscrème om te zien of hun pasgeborenen misvormd zullen zijn.

10. Waarom kiezen bedrijven er nog steeds voor om op dieren te testen?

Door ervoor te kiezen om handel te doen in landen als China waar nog steeds dierproeven vereist zijn, stellen bedrijven winst boven ethiek en veroordelen ze dieren tot lijden en sterven omwille van lippenstift of shampoo. De situatie in de EU is lastiger, omdat sommige leveranciers van ingrediënten zich actief verzetten tegen eisen van de regelgevers om dierproeven te doen

Onze boodschap aan regelgevers en bedrijven is duidelijk: alleen dierproefvrije methoden mogen worden gebruikt om een cosmeticaproduct op de markt te brengen. Als dat niet mogelijk is, mag het ingrediënt niet worden gebruikt.

11. Wat doet PETA om dieren te helpen die voor cosmeticatests worden gebruikt?

PETA en onze internationale zusterorganisaties verzetten zich al tientallen jaren tegen dierproeven voor cosmetica met in het oog springende en provocerende demonstraties en reportages over wreedheid in laboratoria. We verspreiden ook informatie waarin we uitleggen waarom dierproeven onbetrouwbaar en niet toepasbaar zijn op mensen (en zelfs gevaarlijk!) en we steunen moderne, dierproefvrije wetenschap.

Achter de schermen ontmoeten wetenschappers van PETA en onze internationale zusterorganisaties wetgevers, cosmeticamerken en leveranciers van ingrediënten; nemen zij stelling in juridische en administratieve zaken; bereiden zij wetenschappelijke papers en technisch commentaar voor en spreken zij op internationale congressen en in workshops. PETA heeft ook geholpen bij de financiering van de validering van een superieure dierproefvrije test, die kan worden gebruikt om pijnlijke tests op muizen en cavia’s te helpen vervangen.

Onlangs heeft PETA haar krachten gebundeld met andere dierenbeschermingsgroepen en dierproefvrije bedrijven en merken om er bij de voorzitter van de Europese Commissie op aan te dringen alle eisen om cosmetica-ingrediënten op dieren te testen op te schorten en bedrijven toe te staan de veiligheid van ingrediënten aan te tonen door alleen dierproefvrije methodes te gebruiken.

We zullen alles blijven doen wat we kunnen totdat er geen dieren meer worden gedood voor een oogschaduw of deodorant.

12. Wat kan ik doen om dieren te helpen die in cosmeticatests worden gebruikt?

Gebruik de PETA US Beauty Without Bunnies database om te zoeken naar bedrijven en merken die niet op dieren testen, en zorg ervoor dat de cosmetica die je koopt geen ingrediënten bevat die van dieren afkomstig zijn.

Vraag samen met ons aan de Europese Commissie en ECHA om alle uitstaande aanvragen voor dierproeven met chemische stoffen die uitsluitend als cosmetica-ingrediënten worden gebruikt, op te schorten.

Kennis is macht. Deel deze pagina met je vrienden en familie en moedig hen aan om voor dierproefvrij te kiezen.