PETA’s succesvolle 2016: wat we dit jaar hebben bereikt

Geplaatst op door PETA Nederland

PETA en haar internationale zusterorganisaties werken hard om alle dieren te helpen en met uw hulp en medeleven hebben we geweldige dingen bereikt dit jaar! Dit zijn slechts een paar highlights die we voor u op een rij hebben gezet.

1. Nederland wil alle dierproeven uitfaseren tegen 2025 en PETA helpt mee

In een historische stap nam Nederland een groot standpunt in voor dieren- en mensenrechten. De Nederlandse regering is hard aan het werk om alle dierproeven in ons land te beëindigen – en PETA werd gevraagd om te helpen. Het doel is om enkel menselijk relevante, niet-dierlijke proefmethoden te gebruiken vanaf 2025 en deze baanbrekende beslissing is de eerste in zijn soort in welk land dan ook. Het reflecteert zowel innovaties in nieuwe wetenschap van vandaag de dag alsmede de veranderende standpunten met betrekking tot de moraliteit van het gebruik van dieren in experimenten. Het is een gigantische stap die ontelbaar veel dieren zal redden en hopelijk andere landen inspireert om soortgelijke veranderingen door te voeren.

2. De Nederlandse regering accepteerde een motie waarin staat dat het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) alle experimenten op niet-menselijke primaten moet uitfaseren

Help apen te redden van wrede experimenten in Rijswijk

Een motie waarin wordt gesteld dat alle experimenten op Europa’s grootste test-laboratorium, BPRC in Rijswijk, zullen worden afgebouwd, werd dit jaar ondertekend door de regering. Dit betekent dat het laboratorium het aantal proeven moet reduceren die het uitvoert op apen, terwijl ze focussen op het ontwikkelen van humane, niet-dierlijke proefmethoden. Dit succes, wat vele dierenlevens zal redden en wetenschappelijke vooruitgang zal bevorderen, komt nadat meer dan 100.000 PETA-supporters uit heel Europa e-mails verzonden aan Nederlandse politici in steun voor de motie.

3. The Kooples en Armani haalden beide bont uit hun toekomstige collecties

The Kooples besloot niet alleen angora te dumpen uit hun collecties, ze hebben nu ook toegezegd voorgoed bont de rug toe te keren. Daarnaast kondigde Armani eindelijk aan dat bont niet langer een plek had bij het merk. PETA en haar internationale zusterorganisaties hebben jarenlang Armani onder druk gezet om deze stap te nemen door middel van provocerende protesten bij de grootste winkel van het bedrijf in Milaan en de rest van de wereld alsmede door een video exposé ingesproken door Gillian Anderson.

4. De burgemeester van Pamplona sprak voor het eerst in de geschiedenis zijn steun uit voor anti-stierengevecht demonstraten 

Nadat activisten een dramatisch standpunt innamen tegen her stierenrennen in Pamplona dit jaar, toonde de burgermeester van de stad, Joseba Asirón, zijn steun voor het protest. Hij beschreef de in het oog springende demonstratie door PETA UK en AnimaNaturalis als “eerlijk en oprecht”, toen hij reporters toesprak over de toekomst van het San Fermín festival waarbij ieder jaar 54 stieren door de straten van de stad rennen voordat ze worden gedood in een stierengevecht arena. Hij zei:

[D]it is een debat dat we vroeg of laat moeten aankaarten. Er is een simpele reden, en dat is dat het baseren van het festival op het leed van een levend wezen in de 21ste eeuw iets is dat we, op zijn minst, moeten heroverwegen.

5. Grote winkelketens hebben angora en dons gedumpt

Na ooggetuigenverslagen door PETA US en PETA Azië hebben tientallen merken nu de wrede producten, beide gemaakt door het uitrukken van vacht of veren van onschuldige, zachtaardige dieren, vaarwelgezegd. U kunt de angoravrij-lijst hier vinden, en PETA UK’s dons-vrij lijst hier!

Het is duidelijk dat onze methoden en uw activisme werkt, en we willen u bij deze bedanken voor uw steun dit jaar. Zonder meelevende mensen als u hadden we deze overwinningen nooit kunnen realiseren. Alstublieft, stop nooit met het uitspreken voor dieren! Zal u zich bij ons aansluiten in 2017?