Beschamende toename van 6,5% in dierproeven – Nederlandse regering moet verbroken belofte nu herstellen

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

In 2021 werden in Nederland 477.970 wetenschappelijke ingrepen bij dieren uitgevoerd – een beschamende stijging van 6,5% (29.172 ingrepen). Onder de dieren die in 2021 leden in Nederlandse laboratoria waren 150.760 muizen, 93.761 ratten, 19.508 konijnen, 906 honden, 274 katten en 215 apen.

Nog eens 334.504 dieren kwijnden weg in kooien zonder te worden gebruikt voor experimenten voordat ze uiteindelijk stierven of werden gedood.

Het is schokkend dat onderzoekers net zo makkelijk dieren met een reeks specifieke criteria bij fokkers kunnen bestellen als dat ze een pizza bestellen. En elk dier dat niet op het “juiste” moment aan de “juiste” criteria voldoet, kan worden afgedankt als een gevoelloos, levenloos object, behandeld als overbodig om de wrede laboratoriumtoeleveringsketen te voeden.

Verbroken beloftes
In 2016 heeft het kabinet toegezegd om dierproeven te gaan uitfaseren en om tegen 2025 koploper in proefdiervrije innovatie te zijn. Om dit te realiseren is in 2018 het door de overheid geleide Transitie Proefdiervrije Innovatie (TPI) gestart. Met de start van het TPI is helaas een ambitiewijziging gekomen, en de deadline van 2025 werd geschrapt. De beloften van 2016 werden verbroken.

Politici uit het hele politieke spectrum, het publiek en wetenschappers willen echter dat de regering een actieplan ontwikkelt om dierproeven te beëindigen met concrete stappen en doelen. In de zomer, nadat PETA met verschillende Tweede Kamerleden had gesproken, nam de Tweede Kamer acht moties aan waarin werd opgeroepen tot maatregelen om dierproeven te beëindigen. Onlangs reageerde de minister teleurstellend op deze moties. Het is duidelijk dat de regering de status quo wil handhaven en ze heeft niet op een zinvolle manier gereageerd op de vraag van het parlement om een concreet actieplan voor het versneld beëindigen van dierproeven.

Dieren ondergaan onvoorstelbaar leed
Katten, honden, apen, konijnen en andere dieren mogen legaal worden gebloed; vergiftigd; verstoken van voedsel, water of slaap; onderworpen aan psychische leed; opzettelijk besmet met ziekten; onderworpen aan hersenbeschadiging; verlamd; blootgesteld aan huid- of oogirriterende stoffen; verbrand; vergast; gedwangvoederd; en geëlektrocuteerd. Na te hebben geleden in experimenten, wordt de overgrote meerderheid van hen gedood. Al deze dieren voelen net als wij pijn en angst. Hun overweldigende natuurlijke instincten – zoals die van ons – zijn om vrij te zijn en hun eigen leven te beschermen.

Slechte wetenschap
Dierproeven zijn niet alleen pijnlijk, invasief en wreed, maar ook slechte wetenschap. Deze misleidende tests verspillen enorme hoeveelheden geld, tijd en middelen die hadden kunnen worden besteed aan onderzoek dat relevant is voor de mens.

Het gebruiken van een gezond, bewust wezen van een totaal andere soort, het kunstmatig opwekken van een aandoening die hij of zij normaal nooit zou oplopen, hem of haar in een onnatuurlijke en stressvolle omgeving houden en de resultaten proberen toe te passen op natuurlijk voorkomende ziekten bij mensen is op z’n minst dubieus.

De belangrijkste trend in het moderne onderzoek van de laatste jaren is de erkenning dat dieren geen goede modellen voor het menselijk lichaam zijn.

We hebben nu een uitfaseringsstrategie nodig
We roepen de regering op om PETA’s Research Modernisation Deal te omarmen, een alomvattende strategie om experimenten op dieren te beëindigen en ze te vervangen door wetenschappelijk geavanceerde niet-dierlijke methoden.

Klinische en epidemiologische studies bij mensen, onderzoeksmethoden op basis van menselijk weefsel en cellen, geavanceerde en uiterst betrouwbare simulatoren voor menselijke patiënten en computermodellen zijn betrouwbaarder, nauwkeuriger, goedkoper en humaner dan dierproeven.

Help een einde te maken aan zinloze en wrede experimenten met dieren
Teken alsjeblieft onze petitie waarin we de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit oproepen om de Research Modernisation Deal te omarmen om tegelijkertijd te helpen bij het ontwikkelen van behandelingen voor menselijke patiënten en dierproeven uit te faseren.