Stierenvechten: een verschrikking, geen sport

Tijdens een typisch stierengevecht komt de stier de arena in en wordt belaagd door mannen op geblinddoekte paarden die speren in zijn rug en nek duwen, wat er voor zorgt dat hij niet meer goed in staat is zijn hoofd op te tillen. Vervolgens komen er meer mannen te voet aan die doorgaan met het afleiden van de stier en rondjes om hem heen lopen terwijl ze banderillas – fel gekleurde stokken met harpoenpunt op het uiteinde – in zijn rug steken. Als de stier verzwakt is door het bloedverlies komt uiteindelijk de matador tevoorschijn om het stervende dier uit te dagen voor een paar laatste aanvallen voordat hij de stier dood met zijn zwaard. Als hij mist, en er alleen in slaagt om het dier nog meer te verminken, wordt een beul opgeroepen om het uitgeputte dieren dood te steken.

De dolk zou de ruggengraat van het dier door moeten snijden, maar zelfs deze wrede aanval kan falen, waardoor de stier raakt maar nog steeds bij bewustzijn is als hij aan zijn hoorns vast geketend wordt en uit de arena getrokken wordt. Als de menigte blij is met de matador worden de oren en staart afgesneden en weg gegeven als trofee.

Jaarlijks worden meer dan 40.000 dieren op deze manier afgeslacht in Spaanse stierenvechtarena’s, als onderdeel van een barbaarse traditie die geen plaats heeft in de moderne wereld.

Een oneerlijk gevecht

Voor het stierengevecht worden stieren vaak met opzet verzwakt en ze ontsnappen nooit levend. Het is terecht om stierenvechten te omschrijven als een “sport” voor lafaards. De horens van stieren worden soms afgeschuurd om ze te desoriënteren, zandzakken worden op hun rug gegooid en vaseline wordt in hun ogen gesmeerd om hun zicht te beperken. De verminkte, verwarde dieren hebben geen schijn van kans tegen de met zwaard zwaaiende matador, die zal proberen om hen langzaam te doden en de kwelling zo lang mogelijk te laten duren om zo meer ‘spektakel’ te kunnen creëren. 

Stierenrennen

Tijdens het jaarlijkse “stierenrennen” in Pamplona, worden doodsbange dieren door de straten gedreven door een angstaanjagende menigte. De stieren worden in volle, donkere behuizingen gehouden, en als ze door middel van elektrische prikstokken op straat worden gedwongen, raken ze tijdelijk verblind door het zonlicht. Rennende mensen slaan de dieren met opgerolde kranten en draaien hun staart om. De paniekerige dieren verliezen vaak hun balans in de bochten en botsen tegen de muren, breken botten en verwonden zichzelf op andere manieren. De meeste toeristen beseffen niet dat alle stieren die door de nauwe straten van Pamplona glijden later gedood zullen worden in de arena.

Groeiende oppositie

Sinds 2002 werkt PETA samen met Spaanse dierenrechtenorganisaties om in het oog springende protesten in Pamplona te organiseren, met honderden activisten die alles doen (inclusief naakt gaan) om de aandacht te richten op de wreedheid achter het stierenrennen en de daaropvolgende stierengevechten. De doortastende activisten staan niet alleen in hun afkeur voor het mishandelen van stieren: in 2010 heeft het Catalaanse parlement de mijlpaal beslissing genomen om stierenvechten te verbieden in de regio, en veel andere Spaanse en Franse gemeentes zijn hun eigen verbod aan het invoeren. Volgens een enquête van Gallop heeft 76 procent van de Spanjaarden geen interesse in stierenvechten – beseffende dat Spanje veel culturele tradities heeft om trots op te zijn, waarvan stierenvechten er niet een is.

Wat u kunt doen

  • Als u naar Spanje gaat of andere gebieden waar stierengevechten georganiseerd worden, bezoek dan geen stierengevecht. Toerisme is een van de grootste excuses van de industrie om door te gaan met deze verschrikkelijke traditie. Ook al willen de meeste bezoekers die de wreedheid van een stierengevecht hebben bijgewoond er nooit meer een zien, tegen die tijd is het geld al betaald en de schade aangericht.
  • Neem contact op met stadsbestuurders en toeristenorganisaties waar stierengevechten plaats vinden om hen te vertellen dat stierenvechten wreed zijn, en vertel hen dat u niet op bezoek zal komen als ze het blijven ondersteunen.
  • Ga naar onze Actie Alarm pagina om onze huidige actie oproep over stierenvechten te bekijken.

FEITJES

  • Jaarlijks worden er ongeveer 250.000 stieren gedood tijdens stierengevechten over de hele wereld.
  • Stierenvechten zou niet door kunnen gaan zonder publieke subsidies betaald door belastingbetalers. De Europese stierenvechtindustrie ontvangt een geschatte 600 miljoen euro per jaar aan publieke financiering.
  • Stierenvechten is verboden in Catalonië en de Canarische Eilanden maar nog steeds legaal in de meeste andere delen van Spanje. Het is ook legaal in delen van het zuiden en oosten van Frankrijk.
  • Mensen spreken zich al meer dan vijfhonderd jaar uit tegen stierenvechten: in 1567 heeft Paus Pius V verzocht een einde te maken aan de wrede en onchristelijke “sport”.
  • Paarden vallen ook ten slachtoffer van stierenvechten. Rond de 200 sterven ieder jaar nadat ze gespiesd zijn door doodsbange stieren.